Въпроси и обвинения към служебния премиер Стефан Янев имаше от депутати за настъпващата нова вълна от коронавирус и какво се предвижда. Бившият здравен министър, сега депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов отбеляза, че има нова вълна от COVID-19 и уточни, че тенденцията в последните дни е броят на хоспитализираните да наближава 1000 души, 5000 на ден положителни и буди сериозна загриженост.

За обществото вълната е невидима, но осезаема за лекарите. Ангелов посочи няколко проблема - заради новата методика за даване на 1000 лв. за лекарите - в Бургас не приемали болни, тъй като си броели часовете на работа с хронометър в джоба, във Велико Търново единственият диспансер за Северна България може да затвори, а във вторник  предстоял протест пред Министерство на здравеопазването за неполучени заплати.

429 случая на коронавирус - 2,05% положителни проби

429 случая на коронавирус - 2,05% положителни проби

Болестта отне живота на четирима души, излекуваните са 52-ма

Ангелов попита: "Къде е здравният министър, той е в отпуска, във ваканция на море, уморен е от два месеца работа, в хода на COVID вълна Стойчо Кацаров е на почивка. Няма как да одобрите такова дезертьорство от битката."

Стефан Янев отговори, че 11 ст. на минута - си стават над 1000 лв. "Нека не говорим такива неща, защото управлението на кризата фокусира вниманието точно върху медиците. А кой къде се намира и как управлява кризата - не искам да коментирам, мотивите на Кацаров са съвсем различни, да оставим личния живот на хората и да се съсредоточим върху работата, призова премиерът.

Стефан Янев преди това говори по същество за кризата от коронавирус след въпрос на ДПС. По думите му, според данните за заболeваемостта, до края на август тенденцията е за влошаване на ситуацията, говори се за преминаване в оранжева зона. "Кризата има основания да ни притеснява, цифрите, които цитирате, и броят на заразените - вървим към поредна вълна."

Ива Христова: Четвъртата вълна избързва и ще е преди септември

Ива Христова: Четвъртата вълна избързва и ще е преди септември

Застрашени са и леко преболедувалите

Той коментира ниските нива на ваксинация - нагласите са такива на българските граждани.

Ваксини има за всички, мотивационните кампании не дават по-добър резултат. Затова сме поканени при президента утре да се разисква плана, особено при неблагоприятно развитие на кризата", обясни Янев.

Той коментира и обмислянето на ваучери за ваксинираните - да се използват в туристическия бранш, служебното правителство трудно борави с бюджета и е невъзможно да се каже, че има резерви за такъв тип ход, но в закона за бюджета може да се помисли, посъветва той.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%