Държавата обмисля варианти, при който да стимулира хората да се ваксинират. Това заяви в студиото Нова телевизия здравният министър д-р Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето. Обмисля се това да става или с ваучери, каквото е предложението от Националния борд по туризъм, или с пари.

Предложението е ваучерите да са за туристически услуги и стойността им да е 50 лв, стана ясно от думите на Кацаров.

По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради делта варианта. Няма логика това, което се случва в други страни - увеличаване на броя на заболелите и нова вълна - да не се случи и у нас.

55 новозаразени и 158 излекувани от коронавирус

55 новозаразени и 158 излекувани от коронавирус

За последните 24 часа са починали петима души

По темата за ограниченията Кацаров обясни, че продължават да се опитват темата за ваксинацията да я поддържат на ниво разум и лична отговорност. Желанието на властите е ваксинацията да продължи да бъде доброволна и по избор на гражданите. "Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове", каза Стойчо Кацаров.

По думите му не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението. За затварянето и работата на детските градини само за деца с ваксинирани родители и при 100% ваксиниран персонал, Кацаров обясни в предвижданата "червена зона" така или иначе се затваря всичко - работят само търговските обекти от първа необходимост, и това е възможност, която се предвижда.

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, потвърди Кацаров. Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период, а като пример министърът даде социалните заведения, където не е редно персоналът за поставя на риск възрастните хора, за които се грижи.

Проф. Мира Кожухарова: Българинът не се ваксинира заради фатализъм

Проф. Мира Кожухарова: Българинът не се ваксинира заради фатализъм

В новия здравен план няма политически елемент

Към момента само 10-12 % от населението в България е с две дози ваксина. Според него няма нужда от трета имунизация. По думите му няма бракувани ваксини у нас, има отделни флакони и дози, които са бракувани от лекари, чийто пациенти на се дошли.

Срокът на годност на голяма партида от ваксините на AstraZeneca изтича на 31 август.

Вчера вечерта сме получили разрешение за първа партида от ваксини, която да бъде дарена. Това ще се прави за съседни страни от Балканския полуостров, но и за Кралство Бутан - накъде най-вероятно ще отиде първата дарена пратка. Кралството е било особено активно при договарянето.