Има завишен миграционен натиск. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание.

Мигрантският процес е породен от конфликтите в Близкия изток и Централна Азия. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се повишение на натиск по една политическа причина - оттегляне на контингентите на НАТО от региона.

По думите му въпросът е изключително важен, съществен не само за България, но и за света. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема, уверявам ви, и полагаме всички усилия, защото се натъкваме на факта, че има завишен миграционен натиск, категоричен бе Рашков.

Какво прави Гранична полиция, се пита Христо Гаджев

Какво прави Гранична полиция, се пита Христо Гаджев

От 500 заловени нелегални мигранти само 100 са били хванати на границата

Към момента МВР продължава да поддържа готовност за реакция, ако миграционният натиск нарасне изключително. Известни са фактите, че такъв натиск има дори в Литва, даде пример Рашков и посочи, че там натискът е в 30 пъти повече, отколкото в предходен период.

Натиск има и срещу Гърция. Рашков е имал повод и е провел няколко срещи с посланика на Гърция по причината, че имаме общ проблем - мигрантите от Турция навлизат не само в Гърция, но и у нас.

В Турция е отчетено рязко покачване броя на лицата, пристигнали от Иран. Одрин е основен пункт за съсредоточаване на мигранти и изходна точка за излизането им през турско-гръцката граница. Концентрацията на мигранти на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на мигрантския трафик към България.

Увеличаването на миграционния натиск на България се дължи на климатичните условия и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса. Съществен фактор е и облекчаването на мерките срещу коронавируса в Турция и предотвратяване на разпространението на инфекцията там, което води до свободно движение на мигрантите в Турция, обясни Рашков.

Втори ден от ГЕРБ се тревожат за мигрантската вълна

Втори ден от ГЕРБ се тревожат за мигрантската вълна

Христо Гаджев: Ако охраната на границата е отслабена, Рашков носи отговорност

Отпадането на част от мерките е предпоставка за увеличения мигрантски пътникопоток през последните месеци. През юни месец има нарастване на два пъти преминали лица на основните гранични пунктове, което основно се дължи на транзитно преминаване на хора с цел туризъм.

Рашков подчерта, че българските гранични пунктове са изключително натоварени. Дори ръководството на МВР посетило граничният пункт на "Калотина" и се убедило за какво напрежение става въпрос. Отпадна всякакво съмнение, че служителите забавят пропускането на чужди и български граждани на наша територия, каза Рашков.

Нашият контрол не е занижен, просто са увеличени оборотите, с които се работи, увери министърът.

МВР се старае да наблюдава процесите. Маршрутът на Югоизточна Европа продължава да бъде натоварен и да се използва за нелегално преминаване на страните в региона с цел достигане на държавните в Западна Европа, посочи Рашков.

През месец май у нас са регистрирани опити на 2 500 граждани на трети страни да преминат границите на страната. От тях за този месец са задържани 113 души. През юни месец направили опит да преминат границата мигранти са 4 504 лица, задържани са 61.

От началото на годината до 27 юли са регистрирани общо 17 621 опити мигранти да преминат територията на България, като 16 900 души са били върнати към вътрешността на съседните държави.

Само лично Борисов може да спре мигрантския натиск, уверен Маноил Манев

Само лично Борисов може да спре мигрантския натиск, уверен Маноил Манев

Рашков извършил национално предателство, искайки Турция да охранява границата ни

Към момента на българо-турската граница са командировани 90 служители и 10 високопроходими автомобили от други полицейски управления. На българо-гръцката граница са командировани допълнително 185 служители и 15 високопроходими автомобили от другите полицейски управления на МВР.

По думите на министъра няма държава, която да гарантира, че през нейната граница няма да преминат никакви мигранти. Полагаме всички усилия за ограничаване на мигрантския натиск, отнасяме се изключително сериозно и отговорно, увери Рашков.

Той планира да посети граничните зони и заедно с областните управители на МВР да проверят изградените съоръжения.

МВР продължава прилагането на предприетите мерки на незаконната миграция.

В зависимост от състоянието на мигрантската картина и при необходимост е създадена готовност да се включи Министерството на отбраната. МВР гледа с тревога на миграционния натиск, но не може да се говори за необичаен натиск на Балканите.

Рашков увери, че няма сериозен проблем с настаняването на мигрантите в специалните домове, но въпросът става все по-сериозен и се усложнява. Трябва да се вземат необходимите мерки на служителите в специалните домове спрямо разпространението на коронавирусната инфекция.

Максималната продължителност на пребиваване на мигрантите в специалните домове за настаняване е до 30 дни. МВР има готовност за увеличаване на капацитета за настаняване на чужденци и да създадат други условия за настаняване в други сгради.

Рашков настоя да не се прехвърлят всички причини и несполуки с мигрантския натиск от 10 години на служебния кабинет. Той обвини и бившия премиер Бойко Борисов, че нарочно са се допускали мигранти. Причините и условията за мигрантския натиск са извън България. Има ли достатъчно условия в нашата страната достатъчно добре да противодействаме на мигрантския натиск, обърна се Рашков към бившите силови министри Младен Маринов и Христо Терзийски.