България ще навлезе в "оранжевата зона" по разпространение на коронавируса до няколко дни. Според плана на здравното министерство за борба със заразата това налага да се предприемат мерки. Категоричен бе здравният министър Стойчо Кацаров в студиото на Нова телевизия.

"Мерките в "оранжевата зона" предвиждат намаляване на капацитета. В момента ограничението е до 50%. Ако страната влезе в "оранжевата зона", планът предвижда намаляване на този капацитет до 30%, а не затваряне", категоричен е здравният министър.

805 нови случая на коронавирус, над 100 болни са в интензивните отделения на болниците

805 нови случая на коронавирус, над 100 болни са в интензивните отделения на болниците

Расте броят на активните случаи - към 11 август те са 12 030

Кацаров каза, че не може да бъде упрекнат, че налага страх или прилага някакви мерки за дискриминация - ограниченията в плана са предвидени за всички събития на закрито, а не само за заведения за хранене, дискотеки или барове. Освен това ограничителните мерки в страната са от най-либералните в цяла Европа, посочи той.

Данните за страната не изискват налагането на ограничения засега.

Кацаров обяви, че се подготвя и ще се предложи до края на седмицата да бъде приет пакет за диагностика и лечение на болни от коронавирус в амбулаторни условия на базата на Единния протокол. Така ще се плащат лекарствата и изследванията в извънболничната помощ и прегледите на лекарите, които осъществяват лечението в амбулаторни условия.

Това допълнително ще намали натискът към болниците, които са критично звено.

Министърът коментира и актуализацията на бюджета. По думите му, ако тя не се приеме, правителството няма да има възможност да изплати компенсации. В момента няма никакви пари за подпомагане на засегнати бизнеси.

За работа на първа линия са изплатени средствата за юни и юли от резерви на здравното министерство и на други министерства. За август вероятно парите няма да стигнат за изплащане дори на помощта за медиците на първа линия, предупреди Кацаров. Той отново заяви и че проблем септември месец със закупуването на лекарства ще имат и болниците, ако няма актуализация на бюджета.

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

До десет дни влизаме в оранжевата зона

Той коментира и разногласията между Столичното РЗИ и здравното министерство относно налагането на ограничения в София. "Д-р Данчо Пенчев е изчислявал седемдневна заболеваемост, а в плана ясно сме разписали, че критерият е 14-дневната. Има разлика в тези числа. Законът обаче му дава възможност, след съгласуване с главния държавен здравен инспектор, да наложи мерки, независимо от това дали аз ги одобрявам, или не", поясни ресорният министър.