От края на миналата седмица София е в червена зона по разпространение на коронавирус на база седмичения ръст. Това заяви пред бТВ директорът на РЗИ Данчо Пенчев.

Припомняме, само за последното денонощие в София град и област са установени нови случаи на заразени с коронавирус - съответно 198 и 21, или общо 219 новозаразени.

В последната седмица случаите рязко се удвояват. В периода на извънредна епидемична обстановка всички решения се вземат на база приетия от Министерски съвет План за справяне с пандемията, на тази база се планират мерките. За съжаление София влиза в червена зона, когато броят на заболелите е над 100 на 100 000 души, положителните проби между 1 и 4%, ръстът на заболелите с обезпокояващи щамове нараства. В този случай мерките са само ограничителни - домашни събрания, конференти, спортни събития, културни, кафенета ресторанти, места за настаняване, учебни заведения, поясни Пенчев.

Заведенията обвиниха МЗ за липсата на работна ръка

Заведенията обвиниха МЗ за липсата на работна ръка

Искат оставка на Кацаров

Той уточни, че за заведенията се ограничава броят на посетителите до 30%, досега са били до 50%. Заповедта за това ще бъде издадена днес, влиза в сила от утре. Това се отнася и до фитнеси, плувни басейни, спа центрове - посещенията стават на 30%, кафенета, ресторанти, кина - до 30%, ограничава се и работното време - от 6 до 23 ч.

Директорът на РЗИ- София обаче посочи, че при ваксиниран персонал, лицата, които работят, могат да работят и без маски. Баровете и заведенията остават отворени до определен час обаче.

За домашни събирания и празненства ще могат да се събират 5 човека на закрито. За момента при моловете няма да се въвеждат ограничения, но там ще се фокусира контролът за спазване на мерките.

Ангел Кунчев: Още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата вървят бързо

Ангел Кунчев: Още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата вървят бързо

Ще има поставяне и на трета доза ваксина

На въпрос спазват ли се мерки, Данчо Пенчев се обоснова върху докладите от проверките при навлизане в зелена зона в началото на лятото се показало, че те са минимизирани.

РЗИ не може да застане до всеки един човек и да гледа дали той спазва постоянно мерките, обясни Пенчев. Той даде за пример, че глобите на физически лица за неносене на маска са около 10% миналия месец при около 450 проверки. Но даде пример с Черноморието, където неспазването на мерките е голямо.

Рязкото повишаване на броя на положителните случаи в рамките на един ден не е благоприятно за по-нататъшното развитие на ситуацията, анализира какво се очаква Данчо Пенчев.

Той поясни, че в детските градини и училища ще има пунктове за ваксиниране, а учителите и педагогическите специалисти са ваксинирани с 16 000 дози в столицата, има хора, които не са обхванати. "Би могло учебната година да не започне присъствено, ако пикът съвпадне с началото й", допусна Пенчев. Той апелира всички, които не са се ваксинирали, да го направят, за да се предотврати пикът и локдаунът".

Той даде пример с изследване, според което на база поставени дози колко заболели има - 332, което е 0.06% от броя на поставените дози на територията на София, от тях само 10 са били в болница и то в леко състояние и няма нито един починал.

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

Кацаров зове за актуализация на бюджета, за да има пари за лекарства

До десет дни влизаме в оранжевата зона