По нищо не личи тук, на морето, че хората знаят, че има коронавирус. Заключението си проф. Тодор Кантарджиев, съветник към Столична община, направи пред Нова телевизия. Спазването на дистанция, носенето на маска и дезинфекцията са останали някъде в миналото, а делта вариантът вече се разпространява масово. Лошото е, че не се говори и за ваксинация.

"Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем", заяви професорът.

216 нови случая на коронавирус, 1.37% от пробите са положителни

216 нови случая на коронавирус, 1.37% от пробите са положителни

Активните случаи са 7702...

В страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Очакванията на Кантарджиев до месец този вариант на вируса да е доминиращ в цялата страна.

Въпреки че уточни, че говори като независим експерт, лекар и гражданин, Тодор Кантарджиев нападна служебния министър Стойчо Кацаров за изказването му от вчера за нивото на смъртност от 10 000 изгубени човешки живота и ваксиниране в страната.

"Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава", категоричен бе Тодор Кантарджиев.

Кантарджиев смята и че Кацаров има вина за това, че броят на ваксинираните постоянно намалява, а за да не изхвърляме ваксини на боклука заради изтекъл срок на годност, преговорите за дарение и/или продаване е трябвало да започнат още преди два месеца.

Стойчо Кацаров: Фазите на ваксинация водят до високата смъртност
Обновена

Стойчо Кацаров: Фазите на ваксинация водят до високата смъртност

Има ръст на ваксинирани хора последните два месеца