"Все още не сме в пика на четвъртата вълна на COVID-19, но нещата се развиват много бързо". Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БиТиВи. Той добави, че ново затваряне не предстои, а сертификатите за ваксинираните ще важат, докато не бъде прието официално поставянето на трета доза от ваксината.

Почти сигурен съм, че ще има поставяне и на трета доза ваксина, особено, ако се промени с оглед на това да покрие и по-новите варианти. Това ще даде много големи предимства, каза доц. Кунчев.

Не всички преболедували COVID развивали клетъчен имунитет

Не всички преболедували COVID развивали клетъчен имунитет

Антителата с времето намаляват или изчезват

Главният здравен инспектор смята, че здравните работници трябва да бъдат ваксинирани задължително.

В края на тази седмица можем да стигнем 1000 случая на коронавируса на ден, каза доц. Ангел Кунчев. По думите му заболяваемостта за 14-дневен период в страната е около 60 на 100 000. Няма драматизъм, очаквахме го. Ще преминем и през четвъртата вълна, стараем се да е с по-малко загуби, каза Кунчев.

Според него е трудно е да се каже кога ще преминем през тази вълна. Всички предричаха, че това ще стане в края на септември и началото на октомври. С този нарастващ темп още в края на този месец ще имаме по-високи стойности, прогнозира той. Според него болниците са подготвени, има и изработен и механизъм как се лекува.

Вирусолог призова за повишено внимание, когато вирусът набира скорост

Вирусолог призова за повишено внимание, когато вирусът набира скорост

Вирусите си имат своя логика

Имаме обаче и много ниско ниво на имунизирани, което ще окаже влияние, защото това е вълната на неимунизираните и на по-младите, заяви доц. Кунчев.

Има няколко заблуди, едната от които е, че мерките не действали. Напротив, мерките действат, но не във вида, в който ни се иска. Много е важно търсенето на баланс. Втората голяма заблуда е, че се фаворизират някои мерки за сметка на други. Можете да си миете ръцете колкото искате, но това е заболяване, което приемаме от въздуха.

Виждам, че Министерството на образованието вече се насочва към дезинфекция на въздуха в училищата със съвременни методи. Натам трябва да се насочат и хората, защото е много важно, каза главният здравен инспектор. Той препоръча и да се избягват посещенията на места със струпване на много хора. Колкото по-далече сме и сме с маска, толкова по-добре, добави той.

14 души в Израел са с COVID-19 след бустер ваксината

14 души в Израел са с COVID-19 след бустер ваксината

88% от хората, получили трета доза, се чувстват добре

Близо сме до оранжевата зона, но това не е толкова важно, категоричен е Кунчев. Той каза, че има разлика - по класацията на Европейския център вече почти сме в тази зона, още вървим нагоре, но ако успеем само с такава заболяемост да преминем през тази вълна, това ще е задоволително.

Епидемиологът смята, че най-трудно е да се постигне баланс с мерките. "Не предстои ново затваряне, защото хората са уморени, а чудеса не стават. Можем да намалим малко вълната, но тя ще се състои така или иначе", каза той.

Ако обществото не осъзнава и не иска да се пази, няма какво да се направи, смята той. Според Кунчев е удачно е да има предимства за ваксиниралите се.

Ако можем да осигурим начин да няма толкова ограничения за ваксиниралия се човек, да му дадем предимство като при пътуване например, ще е много по-добре. Предимствата са въпрос на политическо решение какво точно ще бъде. Когато имаме 18-19%, тази мярка е малко трудно ще работи, защото са много малко хората. По-важното е да се осигури безопасна среда. Обмислят се всякакви варианти - всичко, което работи, за да имаме високо имунизационно покритие.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.6%

Отдавна съм се ваксинирал 51.1%

Може и да побързам, но чакам есента 3.8%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.4%

Само когато стане задължително 12.3%

Аз съм антиваксър 18.7%