Около 14 души от над 400 000, които са били ваксинирани с трета бустер ваксина срещу COVID-19, са били диагностицирани с вируса, разкри в. "Джерусалем пост".

Двама от заразените са били хоспитализирани - единият в леко състояние, а другият в умерено състояние, уточниха от здравното министерство.

Индивидите са заразени седем или повече дни след получаване на ваксината. По-голямата част са на възраст над 60 години, но трима са под 60 години и са получили трета доза, тъй като са имуносупресирани.

Но Кирил Коен, ръководител на имунологичната лаборатория в университета Бар-Илан, каза пред "Джерусалем пост", че тази бройка не трябва да предизвиква тревога.

"Приблизително 15% от ежедневните случаи са хора на възраст над 60 години", обясни той. "Миналата седмица имаше средно 3000 до 3300 нови случая на ден, което означава, че около 3 500 души на възраст над 60 години са се заразили от 1,6 милиона души на тази възраст - 0,2% от възрастните хора са се заразили."

Израел пак затегна мерките срещу COVID-19

Израел пак затегна мерките срещу COVID-19

Заразените на дневна база през последните дни надхвърлят 3000

Четиринадесет от 400 000 души са дори по -малко, приблизително 0,0035%.

"Смятам, че е твърде рано да се каже нещо по един или друг начин относно ефикасността на третата ваксина", каза Коен.

"Ще трябва да изчакаме още няколко седмици.", уточни Коен.

Той добави, че ваксините никога не са били 100% ефективни. Дори срещу оригиналния щам Ухаан, ваксината Pfizer е била само 95% ефективна за предотвратяване на симптоматична инфекция. Като такъв "не бива да се изненадваме в момента".