Народното събрание се бави и не актуализира бюджета. Недоволството си от работата, а и от непостигнатия консенсус и по време на Консултативния съвет днес изказа държавният глава Румен Радев.

В тази обстановка служебният кабинет ще бъде с вързани ръце, а българите за пореден път ще изнесат кризата на собствения си гръб. Две кризи се очакват и ще доминират през есента у нас - здравна и мигрантска, предупреди държавният глава. Овладяването на двете кризи изисква организация, усилие и финансов ресурс, подчерта президентът. 

Ива Митева критикува президента: Мястото за обсъждане на бюджета е НС

Ива Митева критикува президента: Мястото за обсъждане на бюджета е НС

Очаква в сряда да бъдат сформирани комисиите вече

Темата с актуализацията на бюджета изисква максимално консолидация вътре в самия парламент, посочи Радев, а е особено опасно това, че това Народно събрание може и да не може да актуализира бюджета заради липсата на време. А това е въпрос на национална сигурност, посочи президентът.

Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови и средства в хазната, но за да може тези пари да достигнат до всички хора, трябва НС да актуализира бюджета, подчерта Радев. Въпреки проведените задълбочени дискусии не постигнахме консенсус, отчете той и добави, че партиите считат, че дебатът може да се води единствено в НС.

Държавният глава избори всички сектори и направления, които ще остана без пари, ако този парламент си тръгне без актуализация на бюджета: няма да има средства за лекарства и консумативи, за допълнителни възнаграждения на медиците, няма да бъде продължена мярката 60/40 за запазване на трудовата заетост на заети лица, няма да се изплаща месечна целева помощ за деца, няма да има средства за усилване на охраната на границите, няма да има помощ за хората с увреждания, няма да има индексация на пенсиите.

КСНС след спорове и обвинения приключи без консенсус
Обновена

КСНС след спорове и обвинения приключи без консенсус

Политическите лидери се подготвят за трудна есен

Втората част от изказването на държавния глава бе посветено на разпространените видео от камерите на МС, в което се вижда как полицаи бият младежи от протеста. Радев приветства решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание и да инициира проверки за разследването на случаите.

Това е акт, който заслужава внимание на цялото общество и трябва да се извърши внимателна преценка, да се установи цялата верига на отговорност от извършителите, от насилниците до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието, включително и такива, които са го прикрили, настоя Радев.

Държавният глава настоя да се извърши проверка и дали в охраната и разправата на протестите са били ангажирани частни охранителни структури.

Необяснимо е бездействието на прокуратурата по този казус, каза Радев. България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона. Отговорността за насилието трябва да се реализира в съответствие в закона, настоя Румен Радев в заключение.

През септември месец се очаква посещение на мониторинговата група за демокрация в Европейския парламент, където България трябва да отстои върховенството на закона и да защити своята репутация на демократична държава, уточни президентът.

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Българският парламент, като еманация на волята на народа