Съществува трайна практика на Конституционния съд, която изключва осъществяването на парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела. Така главният прокурор Иван Гешев отговаря на заявеното вчера от депутати намерение да поискат изслушването му в парламента във вторник по време на насроченото от Ива Митева извънредно заседание по темата за полицейското насилие по време на протестите през 2020 г.

В публикуваните в петък видеозаписи от камера на входа на Министерски съвет ясно се вижда полицаи да нанасят побой и да се отнасят непрофесионално към ограничени с белезници младежи. Въпреки че случаите са от лятото на 2020 г., вътрешното разследване в МВР стигна до няколко наказания, а едва вчера, неделя 16 август, от прокуратурата съобщиха, че четирима служители на Министерството на вътрешните работи са привлечени към наказателна отговорност.

Искане за изслушване на главния прокурор в извънредно заседание или искане за изготвянето на доклад по конкретни дела би представлявало нарушение на принципа на разделение на властите и накърняване на независимостта на съдебната власт, заявява Иван Гешев, цитиран от БТА.

Но дори и да не беше така, няма как да предоставя информация по конкретни дела, защото по закон нямам право да я знам и да разполагам с нея. Това би било нарушение на Конституцията и законите на страната, посочва главният прокурор.

Той допълва, че уважава работата на Народното събрание като най-висш орган в една парламентарна република, каквато е България и остава в очакване да види каква информация ще изискат от Прокуратурата народните представители.

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Проверка е направена още през 2020 г. - резултатите са в прокуратурата

Иван Гешев се позовава и на основни принципи на Европейския съюз и в частност върховенство на правото, за да отхвърли отправеното искане за неговото изслушване по конкретния казус.

Според Конституцията нито имам правото, нито задължението да контролирам конкретни дела или още по-малко решенията на конкретни магистрати. Нещо повече, това би представлявало нарушение на българското законодателство и основни конституционни принципи от моя страна, заявява още Иван Гешев.

Къде е отговорността на организаторите на протестите 2020 г., пита Джамбазки

Къде е отговорността на организаторите на протестите 2020 г., пита Джамбазки

Той напомни, че полицаите са били нападани с бомби, факли и павета.

Припомняме, 46-тия парламент създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи за срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. По темата с подслушването комисията вече извика главния прокурор Иван Гешев, макар че още тогава председателят й Николай Хаджигенов обяви, че не очаква той да се отзове.

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани. На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г.

Темата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

Преди миналата седмица Временната комисия направи публични в Народното събрание, а след това и разпространи чрез медиите видеоматериали, които по думите на председателя й адвокат Николай Хаджигенов МВР е направило опит да прикрие, тя получи и три диска от МВР, на които се виждало, че се унищожават документи.