126 души са били задържани заради агресивни действия към полицейските служители на протеста снощи. Това съобщи на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

От тях 60 са с криминалистични регистрации. Образувани са над 15 бързи производства.

Хаджиев посочи, че в СДВР са присъствали двама прокурори от Районната прокуратура, които са осъществявали надзор по законността на действията на униформените и увери, че ще се търси най-строгата наказателна отговорност по отношение на задържаните. По негови думи е имало данни, че част от арестуваните снощи са членове на различни футболни агитки.

Той заяви, че цената на постигнатия граждански мир е била 80 ранени полицаи с различни травми - един с фрактура на дясната ръка, изгаряния по лицата, различни разкъсно-контузни рани. На част от обгазените полицейски служители е била оказана медицинска помощ на мяста, а други са били транспортирани в болница.

Блокадата на Орлов мост падна

Блокадата на Орлов мост падна

Няма палатки и блокирани кръстовища в столицата

Хаджиев посочи, че в продължение на часове униформените са били обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. Заради агресивните действия на протестиращите на място е било преценено тълпата да бъде разцепена и изтласкана, за да се запази животът и здравето както на полицаите, така и на мирно протестиращите. По думи на шефа на СДВР тактиката на полицията е била изключително пасивна и щадяща. Той категорично отрече служителите на реда да са използвали невропаралитичен газ и поясни, че употребеният от тях е т.нар. пейпър спрей.

Единствената ни идея беше досега беше да търсим баланс на общественото отношение. Снощи беше преминат праг, отвъд който стояха само действията на нашата полиция, заяви Хаджиев.

Той призова гражданите да не се поддават на провокации от страна на криминални лица и да спазват законно установения ред.

Хаджиев обясни, че от видеонаблюдението на полицията е било установено, че част от самоделните взривни устрайства са били складирани в палатковите лагери. По тази причина в 3.00 часа е била стартирана операция по премахването на блокадите на Софийския университет и Орлов мост. В момента движението там е възстановено. По думи на шефа на СДВР премахването е преминало безпроблемно и без напрежение, при акцията там няма задържани, които да не са изпълнили полицейските разпореждания. Предстои полицията да реши как ще процедира занапред.

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София
Обновена

Сблъсъци между полиция и демонстранти на протеста в София

Десетки ранени и задържани, стотици бомбички и други предмети полетяха към полицията

Припомняме, демонстрацията в Триъгълника на властта започна мирно, след като първоначално яйца и камъни хвърчаха по сградата от протестиращите. Вследствие на ескалиралото напрежение десетки протестиращи и полицаи бяха обгазени.

От Спешната помощ съобщиха, че 45 души са пострадали на протестите.

Организаторите от т.нар. Отровно трио дадоха срок за оставка на кабинета до тази сутрин.