До сблъсъци между полиция и демонстранти се стигна по време на поредната протестна вечер в София, предаде bTV.

Напрежението започна да ескалира след 20 часа.

Снимка 494668

Източник: БГНЕС

По полицаите пред новата сграда парламента (бившия Партиен дом) полетяха бомбички, пейки, чадъри, павета и други предмети. Има данни за поне двама пострадали, които са отведени в болница за лечение. Не става ясно дали те са полицаи или протестиращи.

За момента няма потвърдени данни за задържани, но от кадри на извънредната емисия на bTV се видя как първо полицаи повалят на земята протестиращ, а после го отвеждат с белезници.

Поне трима към 23:30 часа са били изведени.

От Спешна помощ са съобщили за "Нова", че най-малко 10 полицаи са били ранени и отведени в болница за оказване на медицинска помощ.

Мая Манолова заяви пред репортери, че млад мъж е бил пребит от униформени. Според нея, управляващите са настроили полицията срещу народа ѝ. Не може такъв дневен ред на парламента при случващото се, каза тя.

Вижда се, че полицаите се прегрупират и е пристигнало водно оръдие, което означава, че в скоро време ще се опитат да изтласкат събралите се на протеста.

Периметърът около новата сграда на парламента вече е разчистен.

Съобщава се, че в протеста тази вечер са се събрали много хора.

56-ти ден на протест и след камъните и яйцата от сутринта

56-ти ден на протест и след камъните и яйцата от сутринта

Отровното трио даде срок за оставка на кабинета до утре сутринта.

Скандират се "Оставка", "Мафия", "Мутри вън" и други.

Около 23 часа след спречкване с протестиращ, полицаите започнаха да настъпват срещу събралите се и използват спрейове срещу тях.

"Има доста пострадали полицаи. В момента уточняваме колко точно е броят им. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени", заяви за NOVA главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Протестиращите са хвърляли самоделни взривни устройства по полицаите, а не обикновени пиратки, според него. Иванов обяви, че са ясни организаторите на тези акции.

Адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио заяви пред bTV, че нападателите са провокатори и не е вярно, че протестът е изпуснат. Призовават се недоволните от властта утре в 9 часа да се съберат отново на протест.

Снимка 494670

Източник: БГНЕС

Демонстрацията в Триъгълника на властта започна мирно, след като по-рано днес яйца и камъни хвърчаха по сградата от протестиращите. Вследствие на ескалиралото напрежение десетки протестиращи и полицаи бяха обгазени.

От Спешната помощ съобщиха, че 45 души са пострадали на протестите.

Организаторите от т.нар. Отровно трио дадоха срок за оставка на кабинета до утре сутринта.