Във връзка с кадрите с полицейско насилие от Софийската районна прокуратура (СРП) съобщи, че четирима служители на Министерството на вътрешните работи са привлечени към наказателна отговорност.

Информацията идва на фона на предстоящо извънредно заседание на парламента във вторник, свикано от председателя й Ива Митева, след разпространените в петък от временната комисия кадри от камери на МС с полицейско насилие.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, изискани и приобщени са записи от видеокамери, включително записът от камера "под колоните на МС". Изготвена е видео-техническа експертиза от експерти от СДВР. Изискани и приобщени са медицински и други относими документи. Назначени и изготвени са съдебно-медицински експертизи.

Разследването продължава и е взето на специален надзор.

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Маринов и Терзийски против политическа употреба на видеото с полицейското насилие

Проверка е направена още през 2020 г. - резултатите са в прокуратурата

Припомняме, парламентът създаде временна комисия, която да разследва насилието на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от "Изправи се Бг! Ние идваме!", а самата комисия бе оглавена от депутата Николай Хаджигенов. Комисията ще работи в срок от три месеца. Освен разследване на фактите и обстоятелствата при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи, комисията ще разследва и обстоятелствата с подслушването и следеното на протестиращи и членове на политически партии от опозицията. От прокуратурата вече излязоха с проверка, която показа, че няма неправомерно подслушвани политици. Служебният вътершен министър Бойко Рашков бе вече на изслушване в парламента по темата с подслушванията.

Миналата седмица Временната комисия направи публични в Народното събрание, а след това и разпространи чрез медиите видеоматериали, които по думите на председателя й адвокат Николай Хаджигенов МВР е направило опит да прикрие. Кадрите са от камерите пред входа на Министерски съвет, получени ден преди това. Преди това комисията получи три диска от МВР. Комисията вика през предстоящата седмица на изслушване и главния прокурор Иван Гешев.

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Ива Митева свиква извънредно заседание на НС след кадрите с полицейско насилие

Българският парламент, като еманация на волята на народа

Проверката, която бе образувана за полицейското насилие още през 2020 г. с неохота, не откри сериозни нарушения в действията на полицаите, макар и от МВР да обявиха, че ще има наказани. На 12 юли, в нощта на протеста от МВР не съобщиха за пострадали граждани при сблъсъците, но съобщиха за пострадал от хвърлена бомбичка полицай.

При образуваната проверка от СДВР съобщиха, че отстраняват временно полицаи, участвали в охраната на демонстрацията. От там отказаха да се посочат имената им. Случаите със задържани протестиращи, както и съмнения за прекомерна сила срещу протеста продължиха през цялото лято на 2020 г.

Темата обаче влезе и в редовния мониторингов доклад на ЕК за състоянието на правосъдието у нас, като преди това Европейската комисия излезе със нарочно предупреждение спрямо властите у нас.

Административният съд в София-град задължи Министерството на вътрешните работи да предостави на Асоциацията на европейските журналисти всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста Димитър Кенаров, след като през февруари 2021 г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел, обадил се в полицията, за да свидетелства.