Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това заявяват от Европейската комисия по повод случаите на пострадали журналисти по време на протестите в София, съобщи БНТ.

Брюксел продължава да следи и съдебната реформа у нас, както и борбата с корупцията и организираната престъпност.

От Еврокомисията напомнят, че журналистите трябва да могат да вършат работата си, дори по време на демонстрации.

В Брюксел следят внимателно събитията в България. Според Еврокомисията по време на протестите няма място за насилие, а употребата на сила трябва да бъде пропорционална.

Европейската комисия вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В ЕС ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите-членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации, подчертава Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия.

Брюксел смъмри властта: Всяка употреба на сила трябва да бъде пропорционална

Брюксел смъмри властта: Всяка употреба на сила трябва да бъде пропорционална

По повод вчерашната ескалация на протестите в България

От Еврокомисията припомниха, че продължават да следят изпълнението на реформите в правосъдната система и борбата с корупцията. В края на месеца Брюксел представи своя доклад за България в рамките на новия механизъм за наблюдение на спазването на принципите на правовата държава.

Кристиян Виганд, говорител на Европейската комисия пояснява, че в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, България е постигнала достатъчен напредък, за да покрие ангажиментите, поети при присъединяването към ЕС. Но в същото време трябвало да гарантира продължаването и изпълнението на необходимите реформи.

От ЕК очаквали такива гаранции от създадения в страната постмониторингов съвет. В същото време работели с България в рамките на новия Механизъм за спазване на принпиците на правовата държава, който ще даде възможност на Комисията да оцени работата на страната по осъществяване на необходимите реформи.

Междувременно лидерът на ПЕС Сергей Станишев обсъди ситуацията в България с председателя на Европарламента Давид Сасоли. И двамата смятат, че правото на протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо.

Групата на социалиситте и демократите в ЕП изрази солидарност с протестиращите в България и съобщи, че ще поиска дебат в пленарна зала за събитията в страната.

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

АЕЖ обвини полицията в незаконен арест и побой над журналист

Димитър Кенаров е бил задържан, въпреки че се е легитимирал