Асоциацията на европейските журналисти в България осъжда незаконния арест и полицейското насилие над журналиста и писател Димитър Кенаров.

В своя официална позиция от АЕЖ настояват за пълно разследване и наказване на замесените в случая, както и за поемане на отговорност от страна на ръководството на Министерството на вътрешните работи.

Те посочват, че Кенаров е бил задържан късно снощи.

"Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си той се опитва да се легитимира и по думите му постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени - повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници", заявяват от Асоциацията.

126 задържани при размириците на протеста снощи

126 задържани при размириците на протеста снощи

Ранени са 80 полицейски служители

Те допълват, че въпреки че Кенаров няколко пъти показва журналистическата си карта, но няма резултат и той е откаран с полицейски микробус в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен.

От АЕЖ подчертават, че Кенаров е бил задържан с часове, но не му е връчвана заповед за задържане и му е отказан достъп до адвокат. Те посочват, че са се опитали да локализират журналиста още преди полунощ, като са били уведомени Пресцентърът на МВР и ръководителите на операцията пред бившия Партиен дом.

Въпреки че беше ясно посочено, че става дума за журналист, който е задържан, докато отразява протестите, представителите на МВР не съдействаха за откриването и освобождаването на Кенаров, изтъкват от Асоциацията и допълват, че освен получените травми Кенаров е останал и без камера, която е била счупена.

АЕЖ категорично осъжда полицейското насилие над журналисти, отразяващи протестите.

Те посочват, че има данни и за други незаконни действия на полицията срещу журналисти. Представители на различни медии са били удряни и обгазени при протестите, съобщено е и за повредена фотографска техника на репортери.

От АЕЖ са категорични, че ще уведомят международните си партньори за полицейските действия срещу Димитър Кенаров и ще го подкрепят да потърси правата си по съдебен път.