Спецсъдът е дал разрешение за използване на СРС-та в 70% от случаите в цялата страна. От трибуната на Народното събрание служебният вътрешен министър Бойко Рашков се позова на официален документ - Годишният доклад за Бюрото за контрол на СРС-тата.

Ако 71.36% от всички разрешения са дадени от Специализирани наказателен съд, то този съд, както и спецпрокуратурата трябва да бъдат много внимателно огледани и да се вземе едно държавническо отношение по тяхното съществуване, призова Бойко Рашков депутатите.

Припомняме, че в настоящото Народно събрание за закриване на специализираното правосъдие настояват от "Демократична България", "Изправи се.БГ! Ние идваме", както и от "Има такъв народ", които обаче поставят акцент върху фигурата на главния прокурор. Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов инициира проверка на ефективността на специализираната прокуратура и съд, която поиска да е готова за два месеца, но ВСС отложи изводите за три месеца, т.е. септември месец. От прокуратурата се обявиха против закриване на спецсъдилищата.

Рашков определи като сериозен зададения му въпрос от страна на ген. Атанас Атанасов от ДБ за това дали прокуратурата има право да използва СРС-та. Прокуратурата не трябва да има правомощия да използва специални разузнавателни средства. Това е привилегия на службите, които изследват факти и обстоятелства с негласни средства, каза министърът.

Рашков няма право поименно да посочи имена на подслушвани
Обновена

Рашков няма право поименно да посочи имена на подслушвани

Аз не съм Цветан Цветанов, обърна се Бойко Рашков към депутатите от ГЕРБ

Прокуратурата в конкретните случаи, за които се говори днес, дори не е изготвила исканията за специалните разузнавателни средства, а са използвани такива от оперативни служители в МВР, уточни Рашков. По думите му прокуратурата е превърнала този държавен орган в обслужващ персонал, възмутен е силовият министър.

Трябва ли служители на МВР да вършат онова, което трябва да свърши прокуратурата, запита Бойко Рашков.

Бойко Рашков тества наред, ред е на спецпрокуратурата

Бойко Рашков тества наред, ред е на спецпрокуратурата

Трябва да покажем истинския елит на българската прокуратура