Ние трябва да покажем истинския елит на българската прокуратура. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти в кулоарите на парламента, след като бе изслушан по темата за незаконното подслушване на политици и граждани.

Той обясни, че е изпратил на заместника на главния прокурор материала да разследва началника си с ясното съзнание, че той няма да се занимае с него. Рашков го определи като тест, както било тест и внасянето във ВСС на материала за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. "Не издържат на тестовете засега. Сега е ред на спецпрокуратурата да видим дали новата ръководителка на спецпрокуратурата ще продължи по всякакъв начин да защитава началника си", коментира Рашков.

Той се надява се развият нещата по-бързо и то преди спецпрокуратурата да бъде закрита.

Рашков вижда в действията на прокуратурата защитна роля по отношения на бившия премиер Бойко Борисов и на Иван Гешев. Когато прочел и разбрал, че използването на СРС-та от спецпрокуратурата по едно досъдебно производство е по мъртъв текст от Наказателния кодекс, станало ясно, че прокурорите са сложили знак на равенство между протестите с едно отречено престъпление, което няма място в нашето съвремие (измяната чрез бунт или въоръжено въстание - б.р.).

Няма никакво правно и никакво фактическо основание да се иска разрешение от специализирания съд да дава разрешение за проследяване на престъпление, което е отдавна е известно като мъртъв текст в НК. Защо обаче за българската прокуратура това не е такъв текст, аз не мога да ви отговоря, попитайте ги тях, призова Рашков медиите.

Рашков посочи, че Иван Гешев явно не може да разграничи понятията "веществени доказателства" и "веществени доказателствени средства" и ги използва неприемливо от юридическа гледна точка.

На Бойко Рашков продължава да му е странно как народните представители от ГЕРБ настояват да огласи кои хора са били подслушвани в пленарна зала, при положение, че законът не му го позволява. "Наистина е дразнещо подобно настояване и аз затова направих аналогия с дясната ръка на таралежа с джипката, който тука цитираше, разказваше и четеше писмените носители на информация от използвани СРС-та срещу лекарите от болницата в Горна Оряховица. Това нещо никога не трябва да се повтаря и българският парламент не е терен за подобно нарушение на закона", категоричен бе Рашков.

Той не каза дали са подслушвани действащи депутати от 46-о Народно събрание.