Специалните разузнавателни средства (СРС), които са използвани в нарушения на процедурата за тяхното прилагане, не могат да служат като годни доказателствени материали, за който и да е процес. Toва заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти в кулоарите на парламента, след като приключи изслушването му в Народното събрание.

По думите на министъра са използвани чисто политически тези и записи за скандала с миналогодишните подслушвания на президента Румен Радев и генерал Стойков. Според Бойко Рашков тези материали следвало да бъдат унищожени, защото не биха могли да послужат за доказване на каквото и да било.

Той смята, че главният прокурор не можел да не знаел, да не е прочел как и къде могат да се използват специални разузнавателни средства.

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет я остави без разглеждане

Той припомни, че Висшия адвокатски съвет миналата година искал са сезира ВКС за това дали Иван Гешев може да разпространява данни със СРС-та. Тогава обаче ВКС отказал да разгледа въпроса с аргумент, че се касаело до противоречива съдебна практика, а се касаело до разгласяне от прокурори на данни, като има категорична забрана от два закона да се прави това, напомни Рашков.

Припомняме, че Бойко Рашков, тогава ръководител на Бюрото за контрол на СРС-тата, влезе в конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и представители на ВСС също по темата за контрола над подслушванията. Още през 2017 г. Бойко Рашков заяви, че Бюрото е възпрепятствано да изпълнява своите правомощия и то лично от главния прокурор на България, а също така и че се подслушват политици.

Запитан защо се е въздържал да обяви списъка с магистратите и висшите държавни чиновници с авоари в чужбина, Рашков обясни, че е разбрал, след 2 години проверка, че нито един от 38-те магистрати и политици не е нарушил закона. Тази сутрин изненадващо от прокуратурата обявиха резултатите от проверката си.

Прокуратурата: Няма списък с 38 висши държавни служители със сметки в чужбина

Прокуратурата: Няма списък с 38 висши държавни служители със сметки в чужбина

Продължава да тече проверка на НАП само спрямо едно лице

Редно било да се направи това много по-рано вместо да се нагнетява напрежение по въпроса. Рашков смята, че е възможно да е бил нарушен законът към онзи момент, ако не са декларирали имотите. Ако има такъв случай с някои от тези магистрати и политици, трябвало веднага да се реши въпросът, защото в противен случай се създават условия с притискането на тези хора в една или друга посока, обясни Рашков.