Данъчните проверки на НАП за 27 магистрати и още 11 души на висши държавни постове за недекларирани сметки и имоти в чужбина са показали, че няма нарушения.

Това съобщиха днес от прокуратурата по повод на разкритията на вътрешния министър Бойко Рашков, че има такъв списък с магистрати и хора на високи държавни постове, който държавното обвинение крие и може да е използван за натиск. Самият Рашков обеща да разкрие имената на хората в списъка след изборите, ако прокуратурата не го направи.

От прокуратурата припомнят, че става въпрос за проверката, инициирана още през 2019 г. от тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. Става дума за две справи на ДАНС с гриф "поверително", поискани от Цацаров за цялата налична информация за хора на висши публични длъжности, които имат недекларирано имущество, включително и в офшорни компании.

Проверяват се 27 магистрати с банкови сметки и имоти в чужбина, но Гешев не е сред тях

Проверяват се 27 магистрати с банкови сметки и имоти в чужбина, но Гешев не е сред тях

Данъчните проверка търсят произхода на парите и на 11 души от законодателната и изпълнителната власт

От прокуратурата изрично посочват, че няма как да разкрият имената на проверяваните, тъй като информацията от справките на ДАНС е класифицирана и разгласяването ѝ би било престъпление по чл. 357 от НК.

Голяма част от изпратената от ДАНС информация обаче била описана като "непотвърдена", като в нея нямало данни за хора с недекларирано участие в чужди фирми, включително в офшорки, както и разходи и инвестиции в чужбина.

От Върховната касационна прокуратура (ВКП) са започнали проверка, която установила съмнения за недекларирани сметки и имоти в чужбина за 17 съдии, 5 прокурори и петима следователи, както и двама депутати, двама зам.-министри, двама председатели на общински съвети, един кмет и четирима заместник-кметове.

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

Предстоящите избори нямали общо с искането за проверката на главния прокурор

За всички 38 души били възложени данъчни проверки за периода от 2016 г. до 2019 г. Отделно Антикорупционната комисия започнала също проверки. От КПКОНПИ са предоставили на ВКП информация за притежаваното от заподозрените движимо и недвижимо имущество и наличните им банкови сметки. Материалите от проверките на НАП обаче се забавили, като последната е получена в прокуратурата едва на 5 юли тази година.

Към момента: за 37 души данъчните проверки са приключили без установени нарушения. По отношение на едно от лицата проверката по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства още не е приключила.

За част от хората в справките на ДАНС било констатирано, че са декларирали недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за деклариране е възникнало по-късно. На двама пък били извършвани данъчни ревизии по вече образувани преписки и досъдебни производства, но за голяма част от тях от ДАНС също посочили, че оперативната информация от справките не е потвърдена или непроверена.

"Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица", заявяват днес от държавното обвинение.

Припомняме, проверката на главния прокурор Сотир Цацаров през ДАНС за информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред, стартира след избухването на скандала в апартаментите и къщите за гости на властта. Тогава прокуратурата започна няколко проверки. От страна на главния прокурор беше разпоредена проверка на всички къщи за гости както и работата на ДФ "Земеделие".

В скандала с къщите за гости бяха замесени имената на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев, но и на депутата от БСП и кандидат за ЕП Елена Йончева, а и на тогава намиращото се в отпуск ръководство на Комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев (заради апартамента му с тераса) и неговия заместник. Проверката щеше да обхване и имотното състояние и на шефа на Следствието Борислав Сарафов и на председателя на ВКС Лозан Панов.