От Националната агенция по приходите (НАП) са приключили проверката на 27 съдии, прокурори и следователи и още 11 души, заемащи висши публични държавни длъжности. Тя бе възложена от Върховната касационна прокуратура, пише "24 часа" позовавайки се на отговор на директора на приходната агенция Румен Спецов.

За този списък се говори от почти 3 години, но той бе изваден на дневен ред от служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

НАП вдигна мерника на Владислав Горанов

НАП вдигна мерника на Владислав Горанов

Проверяват за разлика в приходите и разходите на бившия финансов министър

Информация, че съществува оперативна справка на ДАНС с имена на магистрати и политици, се появи за първи път през есента на 2019 г. Кои са хората в справката, както и имуществото им, и досега е загадка.

Според директора на НАП проверката е възложена от Върховна касационна прокуратура за 27 съдии, прокурори и следователи и 11 души на висши публични длъжности. Всички проверки са приключили и са съставени протоколи.

Има основание за предоставяне на наличната в НАП информация, отнасяща се до предприетите действия в изпълнение на постановленията на ВКП. От лаконичната информация на НАП обаче не стават ясни заключенията в протоколите и дали са установени недекларирани доходи или имоти. Или обратното - проверяваните магистрати и политици са успели да докажат произхода на парите и да обяснят причините за пропуските.

Магистратите няма да се отчитат пред КПКОНПИ

Магистратите няма да се отчитат пред КПКОНПИ

Те подават декларации за имущество и конфликт на интереси само пред ИВСС

По непотвърдена информация от приходната агенция не са установили нередности. Затова и до момента няма образувани досъдебни производства по мистичните списъци. Нито пък са оповестени имената. Според юристи предварителното обявяване на имената по оперативни справки означава набеждаване или внушение.

Думите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков в отговор на журналиста Сашо Диков да каже имената, бяха, че ще ги обяви имената на 9 юли, но после заяви, че щял да ги каже пред комисия в следващия парламент.

Според Рашков хората в този списък, подлежащи на проверка от НАП са повече - 70 - 80, но той не е виждал списъка, но като силов вицепремиер, който отговаря и за службите, знае кой е в него. Запитан дали в списъка има и магистрат с инициали И. Г. (като сегашния главен прокурор - б.р.), Рашков загадъчно отговори: "Топло".

Според запознати името на Иван Гешев не фигурира в списъка. Преди бившият главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров представи хронологията на събитията около двата списъка. Единият е с 11 имена на хора, заемащи висши публични длъжности в изпълнителната и законодателната власт, а в другия има 27 имена на съдии, прокурори и следователи. Двата списъка му били изпратени от ДАНС през май и юли 2019 г. в резултат на негово искане. Двата списъка съдържали само оперативни данни, въз основа на които не може да се повдига обвинение, да се започва досъдебно производство и да се обяви публично, че някой наистина има необявен имот в чужбина. С проверката била натоварена НАП.

Близо две години по-късно данъчните са я приключили, но какви са изводите, продължава да не се знае.

Настоящият директор на НАП Румен Спецов обяви, че не може да кажат дали има данъчни ревизии на депутати от ГЕРБ.

На въпросите има ли назначени данъчни ревизии на депутати от парламентарната група на ГЕРБ и на колко народни депутати и политици НАП е ревизирала имущество и финанси между 2010 и 2020 г. от НАП отговориха, че нямат подобна информация. Те не делят проверяваните по длъжности, заемана позиция или политическа принадлежност.

"НАП не поддържа и няма задължение да поддържа систематизирана информация за контролни действия спрямо лица в зависимост от тяхната позиция, длъжностно качество, политическа принадлежност", пишат от агенцията.

Те посочват, че за да бъде изпълнено искането, трябва да се вложат: "усилия и ресурс за структуриране, адаптиране и извличане на исканата информация, излизащи извън рамките на обичайната операция по предоставянето на достъп до налична в агенцията". Уточняват, че не са длъжни да го правят.

На въпрос дали е проверяван кандидатът за президент Станислав Недков-Стъки от НАП отговориха, че това са лични данни.