Председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков обясни, че разрешенията за употреба на СРС, подписани от съдия, са задължителни за изпълнение. В интервю по БНР той опроверга твърдението на главния прокурор Сотир Цацаров, че не е имало случаи на подслушвани магистрати.

"Може би щеше да бъде по-конкретно, ако заседанието на НС действително беше закрито. Тогава бих могъл тогава да цитирам. Тогава, реално, участието на главния прокурор нямаше да се изчерпи с три "не"-та: "Няма политици, няма магистрати, няма журналисти". В самия доклад, ако някой беше прочел, има един абзац, който казва: "Петима души са били подслушвани неправомерно, от които четирима магистрати". С това отговора по въпроса "магистрати" щеше да се изчерпи", обясни пред националното радио Рашков и добави, че категорично има случаи на нерегламентирано подслушвани политици.

Бойко Рашков е убеден, че делото срещу Гатев цели да смачка Бюрото за контрол на СРС

Бойко Рашков е убеден, че делото срещу Гатев цели да смачка Бюрото за контрол на СРС

От всички СРС за 2016 г. 10% са слушаните журналисти, политици и магистрати

Служителите в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства нямат право да се информират за резултата от СРС-тата. Така работата им била затруднена.

За хората, които работят там , Рашков каза, че са "поставени в по-неблагоприятно положение от обвиняемите и подсъдимите". Подсъдимите имат право да се запознаят с резултатите от СРС. Заповед на главния прокурор регламентира това. С нея се забранява членовете на бюрото да се запознават с веществените доказателства. ДАНС отказала достъп до 3 случая на база на тази заповед.

Бойко Рашков - председател на Националното бюро за контрол на СРС

Бойко Рашков - председател на Националното бюро за контрол на СРС

Мандатът на членовете на националното бюро ще бъде 5-годишен

Рашков вижда решение на проблема чрез създаването на независима от главния прокурор анкетна комисия. Комисията да изясни дали не се прикрива престъпна дейност с хилядите разрешени и неприложени подслушвания, иска Рашков. Той обясни, че най-вероятно ще търси помощ от премиера.

Рашков каза, че е търсил Борисов лятото, но тогава премиерът не намерил време за среща. "Може би някои от нещата сега нямаше да получат публичност при негова намеса, но така са решили, така са постъпили", изтъкна той.

Бойко Рашков има подготвени декларации до НС. Кани се да се обърне и към президента.

Социалистите искат да чуят Бойко Рашков за СРС-та в пленарна зала

Социалистите искат да чуят Бойко Рашков за СРС-та в пленарна зала

Червените са притеснени как се прилагат СРС-та у нас

Той отрече да има над 8000 разрешения за употреба на СРС, които не са били приложени, защото проследяваните лица имали повече от един телефон, но не ги използвали.