Три месеца да продължи анализът на работата на спецпрокуратурата. Това гласуваха участниците в Пленума на ВСС. Те отхвърлиха предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов да е готов до края на юни, пише "24 часа".

Според главния прокурор Иван Гешев в рамките на 40 дни не можело да се направи обективен анализ. Той се изказа по следния начин: "Нямаме ангажимент да обслужваме политически интереси, не сме слугинаж на политическата класа".

С предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за ускорен анализ на дейността на спецпрокуратурата бяха съгласни само Атанаска Дишева и шефът на ВКС Лозан Панов.

Преди седмица Стоилов спомена месец, а тогава Дишева предложи два месеца.

Вчера на заседание на прокурорската колегия на ВСС бе прието да бъде направен анализ на дейността на спецпрокуратурата и в същото време да има запитване до Генерална дирекция "Подкрепа на структурните реформи" към Европейската комисия. Очакванията са Европа да окаже експертна подкрепа при изготвянето на анализ на дейността на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура.

Преди това от прокуратурата се обявиха против закриване на спецсъдилищата.

Решението за анализа беше взето по настояване на служебния министър Стоилов заради приетите на първо четене в правната комисия на 45-ото Народно събрание промени, предвиждащи закриването на специализирани магистратури.

Републиканците на Цветанов искат закриване на спец. наказателно правосъдие

Републиканците на Цветанов искат закриване на спец. наказателно правосъдие

Девет точки за промени в сектор Правосъдие

По-рано през деня правосъдният министър Янаки Стоилов поиска анализът да е готов до два месеца.

"Опитът да се разтягат тези срокове ми се струва като стремеж да се отложат реалните резултати и затова ще призова тези срокове, наистина без да бъдат спешни, да бъдат достатъчно кратки. Още в мандата на служебното правителство резултатът да бъде даден, за да могат партии и българските граждани да се ориентират и те да имат своята преценка по това, което ще представи Висшия съдебен съвет, а не след това", каза Стоилов.

Кадровиците отхвърлиха към критериите за оценка на дейността на Спецсъда да се добави анализ на исканите СРС-та и събраните от тях доказателства.

Припомняме, откриването на специализираното правосъдие стана през 2010 г., а десет години след това лично един от създателите му бившият функционер от ГЕРБ Цветан Цветанов поиска закриването им