Специализираното правосъдие се оказа сляпо за корупцията по високите етажи. Местните власти и местната магистратура са най-големият проблем. Такава позиция изрази лидерът на Демократична България Христо Иванов пред bTV. По думите му възникна проблемът, че специализираният съд обслужва зависимости на централно ниво. Специализираното правосъдие се оказа сляпо и за името на Пеевски, за шкафчетата, за кюлчетата злато, добави Христо Иванов. Едни хора с бизнес са подлагани на репресия, а за другите - специализираното правосъдие е сляпо. Връзките със Сараите и с властовата корупция са само задълбочени и доразвити, е мнението на лидера на Демократична България.

Той анализира думите на Ушев, който се позовал на делото "Иванчева", но по негово мнение това не е пример, тъй като това дело не е от високите етажи на властта. Иванчева е районен кмет, а това не е нивото на атакуване на корупцията у нас, и второ - делото не е завършило, добави той.

Позицията на нашата партия е, че тази структура не оправдава своята позиция и трябва да бъде закрита, трябва дискусия по темата и следващият парламент ще я продължи, добави Христо Иванов.

Христо Иванов коментира още, че Министерството за първи път излиза от ръцете на ГЕРБ и е важно да се знае какво се случва там, както и в Търговския регистър.

Институциите са си затваряли очите - това е голямата криза на българската държава. За съжаление обаче не се виждат адекватни реакции. Иванов се надява , че служебното правителство ще осветли кредитите от Българската банка за развитие. Демократична България разполага с факти публично-известни и е сезирала, включително и европейски институции, уточни Иванов.

Той се позова на един цитат от класиката: "Ако мислите, че моите възможности са по-малки от един банкер, значи нямате представа за възможностите на един политик". "През последните години над половината бизнесмени над средното равнище са такива или с мое съдействие - Ахмед Доган", цитира още Иванов, а по думите му "проблемът е усмивката на Доган, защото ББР е създадена да подпомага средни и малки предприятия, когато Булгартабак получава финансиране, не попада в критериите и се вижда отклоняване от целта за създаване на банката. Възниква въпросът това поредната усмивка на Ахмед Доган ли е", запита риторично той.

Отговорността - принципалът е министърът на икономиката, каза Христо Иванов. Надявам се сега министърът в служебното правителство Кирил Петков да извади конкретика - как се обслужвани кредитите и условията за останалите кредитополучатели. Относно делата на партията за Росенец - Иванов уточни, че се водят дела и се надява до момента, в който "незаконният сарай се вкара в рамите на закона или да се разруши", но намекна, че се борят с институции, които се ръководят от ГЕРБ.

Относно идващите избори - трябва да се подходи с голяма сериозност, тъй като 45 НС не е успяло да излъчи кабинет, каза Иванов.