Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата система на страната както преди. Това заявява премиерът Бойко Борисов в интервю за авторитетния германски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Интервюто е озаглавено "Политикът, пистолетът и парите", като подзаглавието гласи следното: "Личният живот на българския премиер Бойко Борисов се превърна в политика. Причината: снимки от неговата спалня."

Румен Петков съветва Борисов: да си изчисти спалнята и да си измие очите

Румен Петков съветва Борисов: да си изчисти спалнята и да си измие очите

От АБВ са недоволни от манипулациите с коронавируса

Взелият интервюто журналист, който е специалист по Балканите и следи отдавна случващото се в региона, започва разговора с въпрос за снимките от спалнята на Борисов, като отбелязва, че интервю с един министър-председател "не бива да засяга тема като неговата спалня и това не е работа на обществото", но появата на кадрите в чуждите медии и думите на Борисов, че станалото има политическо естество, изискват неговото обяснение за случая.

Борисов обяснява, че снимките били следствие от приемането на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз, което предизвикало недоволството на "олигарсите в България", които са "осъзнали какво съм направил". По думите на премиера сега те не можели да заобикалят българската банкова система, защото контролът е на "европейско ниво".

Президентът и НСО дължали отговори за снимките от спалнята на премиера

Президентът и НСО дължали отговори за снимките от спалнята на премиера

Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ Мануил Манев

Като причина за атаката срещу него премиерът посочва и успехите си в борбата срещу контрабандата на тютюн, която била на стойност стотици милиони евро, и дава като пример акцията срещу нелегалната фабрика за цигари в Пловдив.

Борисов споменава като причина за недоволството на неговите врагове и закупуването от САЩ на изтребителите F-16, желанието за диверсификация на газовите доставки за България, енергийните проекти и дори отзоваването на руски дипломати по подозрение в шпионаж. Като възможна цел премиерът вижда опит за отстраняването му и загуба на изборите.

"Снимките от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ, където се дава съветът човек да бъде унищожен, като вземеш истини за него и ги използваш за собствени цели", настоява Борисов.

Снимките от спалнята на Борисов целели руиниране на образа му

Снимките от спалнята на Борисов целели руиниране на образа му

По думите на проф. Антоанета Христова всичко това отвращава хората от политиката

"Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба", допълва премиерът.

По думите му в България отдавна действал "черен пазар за компромати", а неговите опоненти се опитвали да го очернят с такива кампании преди избори. Борисов дава пример с публикациите, че притежава къща в Барселона или разпространяването на история, че е собственик на гръцки остров, "където се твърди, че бил убил манекенка".

"Този план е подготвян от години и всички мои реформи още повече пришпориха моите врагове. И така преди две или три години, най-вероятно през 2017 г., съм сниман как спя. Само по себе си това не е достатъчно за желаното въздействие на извършителите. Трябва да има и нещо, което да ужаси хората. Затова поставят златни кюлчета, пачки и пистолет на нощното ми шкафче и ги снимат", посочва Борисов.

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми
Обновена

Радев иска първо да излезе истината за шкафчета, записи и схеми

Думите му са в отговор на предложението на Каракачанов за оттегляне

От разговора се разбира, че според Борисов снимките в неговата спалня са направени от жена, която той сравнява с Мата Хари - прочутата шпионка, която използвала своята женственост, за да постига целите си.

"Имам ли личен живот? Разбира се, че имам. Ако това интересува хората, мога да кажа: Аз съм човек с човешки потребности...", отбелязва премиерът.

Според него, когато той бил посещаван от жена, тя не е била претърсвана от охраната на НСО, а в една дамска чанта има достатъчно място, за да се поберат малки златни кюлчета и пачки, които са били необходими, за да се направят постановъчните кадри от спалнята му с мобилен телефон.

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро
Обновена

На разходка из резиденция "Бояна" - шкаф с лекарства или шкаф с пачки евро

Видеото потвърждава снимките, пуснати преди месец

"Никога през тези години, когато дама ме е посещавала, охраната не е проверявала чантата ѝ и не я претърсвала...Една красива жена може много лесно да преодолее моята отбрана. Така моите врагове вмъкват златото и пачките в дома ми. Снимат ме докато спя, а по друго време правят снимките с парите и златото на нощното ми шкафче. А освен това има и видеозапис, който извършителите показват - може да се види как някой се движи из помещението. Показва се банята, съблекалнята и накрая спалнята. Там има много шкафове, но човекът, който снима видеото, отива целенасочено към едно нощно шкафче и дърпа чекмеджето, в което се виждат пари и златни кюлчета", обяснява Борисов.

След случилото се "вече не искам да видя жена", споделя премиерът.

Александър Симов за интервюто на Борисов за кюлчетата злато: Патология
Обновена

Александър Симов за интервюто на Борисов за кюлчетата злато: Патология

То е такъв миш-маш от дивотии, лъжи, заблуди и конспирации - Шекспирова трагедия

Борисов коментира доклада на ЕК и резолюцията на Европарламента за ситуацията с върховенството на закона и корупцията в България. По неговите думи докладът е обективен, но резолюцията е политическа и резултат от усилията на политическите сили на неговите противници в Европарламента.

А на въпрос за слабите мерки в борбата с корупцията контрира с примери за политици, срещу които се водят разследвания и дава за пример делото срещу бившия екоминистър Нено Димов, което ще започне скоро.

Борисов говори и за последните протести с искане за неговата оставка. Попитан дали не обижда към протестиращите като ги нарича "дистанционно контролирани инструменти на олигарх в изгнание", Борисов казва, че самият Васил Божков се е посочил като контролиращ протестите в "законно записани" от прокуратурата телефонни разговори.

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни

Нямало смисъл от постановка, в която диалогът е индулгенция за корупция