Защитата на националната сигурност е абсолютен приоритет и тук не трябва да има никакъв компромис. Това заяви президентът Румен Радев на авиобаза "Граф Игнатиево" по повод новия шпионски скандал, съобщава БГНЕС.

Той изрази надежда, че и службите, и прокуратурата са събрали необходимите доказателства, за да бъдат минимализирани дипломатическите последствия.

Според него е необходима ясна информация в какво се състои този шпионски скандал. По думи на държавния грава трябва да има и ясен отговор на публикациите в "Шпигел", където има сериозно обвинение, че държавното управление на България се поставя в услуга на чужда държава.

Трябва да подхождаме с ясни безкомпромисни критерии към всичко, което уронва национална сигурност, категоричен бе президентът.

Борисов: Експертен кабинет ме устройва най-много, но правителството остава в този формат
Обновена

Борисов: Експертен кабинет ме устройва най-много, но правителството остава в този формат

Радев бил силно политически украсен

Не виждам смисъл да ни тикат постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчета, корупция, записи и т.н., посочи още той.

Според президента, за да има диалог, той трябва да бъде поставен на здрава основа, а именно - разкриване на истината за всички корупционни схеми в държавата. Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни, изтъкна Радев.

По думи на президента предизвикателствата пред българските Военновъздушни сили и Министерството на отбраната са в две основни направления. Първото било да се осигурят необходимите условия, за да се въведат в експлоатация и да носи бойно дежурство самолетът Ф-16. Според него е необходима цялостна модернизация на инфраструктурата, предоставяне на важно и сложно наземно оборудване, придобиване на въоръжение, подготовка на състава и най-вече дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване, което ще изисква допълнително финансиране.

Борисов: Радев да посети "Балкански поток" и да види какво прави "провалената" държава

Борисов: Радев да посети "Балкански поток" и да види какво прави "провалената" държава

Премиерът инспектира строежа и с джипа си

Той заяви, че очаква скоро да се сформира офис на Ф-16 към Министерството на отбраната.

Второто предизвикателство по думите му е, че до застъпване на бойно дежурство по охрана на въздушното пространство с Ф-16 ни делят още дълги години. Радев настоява за енергични действия за тревожно ниския нальот на летците ни.

Припомняме, по-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че Радев е много силно политически украсен. Според него нямало смисъл да разговаря с президента, след като подаде оставка, както настоявал Радев. Борисов бе категоричен, че засега правителството остава в настоящия си формат.