Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност у нас от двама руски граждани, ползващи се с дипломатически имунитет.

След получаването на сигналите от ДАНС в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление срещу България за това, че двамата чужденци са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация.

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

Двамата имат 72 часа да напусната страната ни

При разследването е установено, че от 2016 г. до момента двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на сънародниците ни са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Николай Малинов: Не съм шпионин, а български патриот

Николай Малинов: Не съм шпионин, а български патриот

Русофилите в България са милиони

Установено е, че двамата руски граждани имат дипломатически статут. Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки че има основания за привличането им в качеството на обвиняеми, наказателното производство срещу двамата руски граждани е спряно, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - "деецът е лице с имунитет".

Днес главният прокурор е уведомил официално министъра на външните работи за установеното при разследването и за действията на прокуратурата.

Припомняме, в края на 2019 г. председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен за дейност в полза на чужда държава на 10 септември тази година. В рамките на разследването бяха разпитани десетина членове на движението. В рамките на разследването двама руснаци се оказаха с наложена забрана да влизат в страната - Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, и ръководителят на групата на дружествата в "Царград" Константин Малофеев.

Шпионажът "Русофили" - само първа стъпка или "шменти капели"

Шпионажът "Русофили" - само първа стъпка или "шменти капели"

Кольо Колев и Румяна Коларова сигурни, че обвиненията са във връзка с местните избори

Още през септември месец Москва заяви готовност да защитава обвинените за шпионаж у нас русофили. Дипломатическият спор между България и Русия започна през септември месец, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Напрежението по разследването за шпионаж получи продължение на 28 октомври, когато от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. От МВнР обявиха руския гражданин за персона нон грата и му наложиха да напусне страната в срок от 24 часа. Последва ответна мярка на руското МВнР. Новината за изгонването на българин от посолството ни в Москва беше на фона на разкритията на френските служби, че руски шпиони са използвали база в Алпите за провеждане на операции в цяла Европа, включително и у нас.

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Ще се бори за интересите на България, а не на Русия