"Ще съберем парите за гаранцията (с приятели). Най-ценното е екипа и единомислието. За това мащабът е такъв, защото сме здрав екип - ако решим, ще направим партия, ще влезем в парламента и ще променим закона.".

Това заяви обвиненият в шпионския скандал председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов пред bTV. 

Арестът на Николай Малинов ще удари по резултатите от изборите на ГЕРБ, смята Сидеров

Арестът на Николай Малинов ще удари по резултатите от изборите на ГЕРБ, смята Сидеров

ПГ на "Обединени патриоти" не може да продължи да съществува в този вид, каза Сидеров

По думите му тяхната организация има 35 000 души членска маса. Не смятаме, че външната политика на България е правилна - всички сме за затвора ли, запита реторично той. Аз персонално одобрявам членството на България в Европа и искам достойно място на България в Европа, заяви Малинов. 

САЩ: България има право да защити суверенитета си от злонамерено влияние

САЩ: България има право да защити суверенитета си от злонамерено влияние

В официално изявление по обвиненията в шпионаж срещу „Русофили“…

Според него обвинението, което му е повдигнато, е било поставено за последен път през 1978 г. През 1971 г. има едно повдигнато подобно обвинение, каза Малинов визирайки социалистическия режим преди 1989 г.

Малинов не пожела да разказва за ареста си, направен в понеделник, 9 септември. Към 7 часа сутринта в дома му са позвънили полицаи, около 30 души са били. Притеснен съм за децата си, за съпругата си, каза той и уточни, че повечето от тях са били любезни и внимателни, имало дори и техни симпатизанти. 

"За своите кауза и убеждения напуснах БСП. Не знам да е подсъдно да имаш намерение. Идеята ми беше да създам политематична телевизия и детска телевизия. Цифрите показаха 12-15% пазарен дял. Проектът на жена ми има 1,8 млн. последователи във ФБ", каза Малинов.

Тази геополитическа насоченост не е написана в Конституцията, допълни той.

В целия си живот защитавам каузи, които са публични. Следял съм сделките с Цветан Василев - които купиха тези предприятия, те трябва да бъдат преследвани, каза той. 

Депутатите викат Борисов, шефа на ДАНС и вътрешния министър за шпионския скандал

Депутатите викат Борисов, шефа на ДАНС и вътрешния министър за шпионския скандал

Караянчева обеща да информира привиканите лица

За обвинението, че е намерен документ за политическа преориентация на България - за създаване и поддържане на интернет сайтове, за влиятелен аналитичен център, на партия, която ще позволи постепенно прорастване в масова електорална сила Малинов каза: "Нямам тайници, имам само явници. Изнесени са 20-30 чувала с всичко. Говорим за 10-годишен период и това те какво и как са прочели - тези неща предстои да се видят".

Шпионажът "Русофили" - само първа стъпка или "шменти капели"

Шпионажът "Русофили" - само първа стъпка или "шменти капели"

Кольо Колев и Румяна Коларова сигурни, че обвиненията са във връзка с местните избори

Когато е издавал вестник "Дума" за публикациите на "Росийская газета" е получавал пари и е плащал данъци. Служа на каузи, ако има счетоводни или друг тип грешки - това не е моя работа, каза Малинов и много настойчиво на няколко пъти поиска да обясни с какво се занимава обществото "Двуглав орел".

За пореден път той се опита да обясни дейността на неправителствената формация "Двуглав орел" - основната им задача е проекта "Русия 2050". Ако в Европа не дойдат правилните сили на власт, най-вероятно ще дойде халифат. Те - "Двуглав орел", търсят контакти в Китай, Япония, Латинска Америка. Те търсят системата, по която да се развива руската държава.

С Константин Малофеев сме единомишленици как да се структурира и нашия свят, борим се за многополюсен свят, каза Малинов. С бизнес делата не се занимавам, занимавам се със стратегиите. 

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

"България, ти вече се опозори. Време е да се опомниш"

"Запознал съм Малофеев с Цветан Василев. Василев бе оставен на улицата с риск да загуби живота и семейството си и помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия. Това е човекът, заради когото не завършихме всички проекти", каза Малинов и допълни, че не иска да се връщам в тези разговори. "Важни са политически последствия от моето поведение", каза той.

"Омерзен съм и се чувствам измамен от цялото поведение на Цветан Василев. Да се занимава прокуратурата с него. 9 месеца и половина проектът ми не беше вписан в TV7 и една чистачка не можех там да назнача. С Цветан Василев ме е запознал Станишев в кабинета си по повод това, че ще ставам издател на вестник "Дума". Мен не ме съдят, тези неща не ме интересуват", обясни Малинов.

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Обвиненията били толкова абсурдни, че не подлежали на коментар

Той потвърди, че се познава с Делян Пеевски, който по думите му, бил дясната ръка на Цветан Василев

Не познавам Емилиян Гебрев, каза той и заяви, че прокуратурата трябва да докаже твърденията си.

Аз насила нищо няма да правя. Занимавам се с културни, духовни, обществени връзки. Нямам бизнес с тях. По думите му предложението на председателя на парламента Цвета Караянчева в Русия българските студенти да се връщат след обучение в Русия, е било негова идея. 

Паси смята, че в България има руски шпиони, но не и русофили

Паси смята, че в България има руски шпиони, но не и русофили

"Руската пропаганда атакува умовете и сърцата на младите хора"

С Леонид Решетников сме големи приятели. Баща ми беше сериозен офицер от Първо главно, каза Малинов.

Запитан: "Свързани ли сте, организирали ли сте срещи", той каза, че по-скоро български политици или негови приятели, когато са искали връзка с Решетников, им е давал неговия телефон, те са се оправяли.

"Венци Стефанов иска телефона и направиха среща с Корнелия и Корнелия до сега ми е сърдита", обясни Малинов. 

Нинова няма представа кой на кого какви телефони е раздавал

Нинова няма представа кой на кого какви телефони е раздавал

Тя бе лаконична по повод шпионския скандал

Защо е трябвало да се среща Нинова с Решетников, запита водещият, но не получи директен отговор. "Времето ще покаже. На тази сеща се е случило това, което се случваше - по всички кафенета в България се обсъждаше кой ще е президентът", заяви Малинов.

Руският институт за стратегически изследвания е създаден към президента на Русия - те се занимават със социология, анализи. Това е държавен институт. "Двуглавия орел" търси средата между демокрацията и социализма - Да не зависи държавата само от човека, който идва на власт, обясни Малинов дейността на двете руски организации.

Решетников си поръчва такива (аналитични) изследвания когато и където иска - да прави изследвания, да прави информационно проучване. Такива изследвания се правят и от руснаците, и от европейците, и от американците, допълни Николай Малинов. 

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал
Обновена

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия, смята премиерът

Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

Преди това имаше спор между България и Русия от вторник, 3 септември, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че позицията на МВнР за ролята на ССР във Втората световна война е безумна и настоя нейните автори да бъдат уволнени.