Първият заместник-председател на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Владимир Джабаров коментира в интервю за руската англоезична телевизия RT изявлението на българското външно министерство относно изложбата за годишнината от "освобождението на Източна Европа от Съветския съюз", която ще бъде показана в Руския културно-информационен център в София.

Министерството на външните работи на България настоя Русия да не поддържа съмнителната историческа теза, че войната на Съветския съюз срещу нацистка Германия е била освобождение за Европа.

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

Тази теза привилегировала само някои политически среди у нас

"Надявам се президентът (на България) да каже, че това е недопустимо... А да се обвинява Русия за това, че тя е донесла, както те говорят "окупационен режим", е неморално", подчерта Джабаров.

Сенаторът призовал да се помни, че мирът в Европа е бил донесен именно от Съветския съюз.

По-рано и от руското посолство в София коментираха изявлението на българското външно ведомство.

Междувременно научният ръководител на Руското военноисторическо дружество Михаил Мягков също коментира темата, подчертавайки, че управляващите елити в България се опитвали да забравят историята на Великата отечествена война (както руснаците наричат Втората световна война, б. р.), която освободила страната от нацизма.

Посолството на Русия отговори на МВнР за ролята на СССР през ВСВ

Посолството на Русия отговори на МВнР за ролята на СССР през ВСВ

Изложбата нямала нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България

"Едва ли България щеше да съществува днес като независима държава, ако не беше освобождението ѝ от профашисткия режим през 1944 г. от Червената армия. България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, приемаше на своя територия германски войски и снабдяваше с различни продукти и материали нацистката армия. Наистина ли България иска да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледат и условията на отношението към нея. Историческата слепота никога не е способствала за нормалното развитие на обществото", открито заплаши Мягков в интервю за ТАСС.

Той посочил, че СССР бил оказал голяма помощ за възстановяването на българската икономика, а "жителите на страната рамо до рамо с Червената армия освобождаваха родината си от нацизма, и опитите да се забрави това са предателство".

БСП настоява да спрат импровизациите във външната ни политика

БСП настоява да спрат импровизациите във външната ни политика

МВнР поставя под въпрос ролята на Русия за победата над нацизма