Изложбата в руския културен център в София, посветена на "75-годишнината от освобождението на Източна Европа от фашизма, няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България". Това обявиха от посолството на Русия у нас.

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

Тази теза привилегировала само някои политически среди у нас

"Изложбата (...) има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руските фондохранилища. Много от документите бяха неизвестни досега или наскоро разсекретени и говорят за решаващата роля на Червената армия в освобождаването на човечеството от фашистката чума", пишат от дипломатическата мисия на Русия у нас във "Фейсбук".

Вчера от българското Министерство на външните работи (МВнР) определиха изложбата, която ще бъде открита на 9 септември на територията на руския културно-информационен център, намеса във вътрешните работи на България. Освен това от МВнР заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия, че съветската армия е освободила Централна и Източна Европа от нацизма.

Подобна на българската позиция за ролята на СССР през Втората световна война изразиха и някои лидери на западни държави. Британският премиер Борис Джонсън например коментира, че през септември 1939 г. Полша се е оказала "между фашисткия чук и комунистическата наковалня".

Русия нахока позиция на Борис Джонсън за Втората световна война

Русия нахока позиция на Борис Джонсън за Втората световна война

Било напълно неприемливо да се приравняват действията на Хитлер и Сталин в Полша