По повод организирано от посолството на Русия събитие на 9 септември "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма", от българското Министерство на външните работи (МВнР) изтъкват, че щиковете на съветската армия са донесли на народите в Централна и Източна Европа половин век репресии и заглушаване на гражданската съвест

"Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави", изтъкват българските власти.

МВнР подчертава, че няма никакво отношение към тази проява, като съветват посолството на Русия да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза ("освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни.

9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век, настояват от външното ни ведомство.

Както изтъкват от МВнР, от гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

БСП настоява да спрат импровизациите във външната ни политика

БСП настоява да спрат импровизациите във външната ни политика

МВнР поставя под въпрос ролята на Русия за победата над нацизма

СССР обявява война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

Посолството на Русия отговори на МВнР за ролята на СССР през ВСВ

Посолството на Русия отговори на МВнР за ролята на СССР през ВСВ

Изложбата нямала нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България

"Дългосрочните последици за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология", завършва позицията на МВнР.