Руското посолство във Великобритания коментира изявление на британския премиер Борис Джонсън, който сравни действията на СССР в източната част на Полша през 1939 г. с агресията на нацистка Германия, съобщават руските медии.

По-рано Джонсън направи видеобръщение, което беше публикувано в профила му в "Туитър". В него той говори за обстоятелствата около избухването на Втората световна война, като изтъкна, че Полша през 1939 г. се е оказала "между фашисткия чук и комунистическата наковалня".

От руското посолство в Лондон отвърнаха, че изявлението на Джонсън в контекста на 80-годишнината от началото Втората световна война било изненадващо.

"При всички исторически дискусии около съветската военна операция в източните райони на Полша (в Западна Украйна и Западен Беларус), постановката на въпроса, при която действията на СССР фактически се приравняват с агресията на Хитлер, е напълно неприемлива", подчертават от руската дипломатическа мисия във Великобритания.

Освен това от посолството са изтъкнали, че британската дипломация преди началото на Втората световна война била "съучастническа с нацистката агресивна политика" и "последователно саботира" идеите на СССР за създаване на ефективен антихитлеристки съюз, по-специално за защита на Полша.

От руското посолство също така са изразили съжаление, че Борис Джонсън е изразил такава позиция по отношение на Втората световна война, като отбелязват, че огромното мнозинство от британците и руснаците отдават почит на жертвите и почитали съветско-британския съюз (който се сформира чак след нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз на 22 юни 1941 г., и който е "конюнктурен", а не ценностен).

Руснаците също така удобно забравят секретния протокол от пакта "Рибентроп-Молотов", сключен малко повече от седмица преди началото на войната (23 август 1939 г.) по инициатива на Хитлер и Сталин. От този секретен протокол става ясно, че двата тоталитарни режима са се сговорили за подялбата на Европа.