"Шпионаж в полза на чужда държава е изключително тежко обвинение. Затова очаквам от следствието да представи неоспорими факти". Това заяви президентът Румен Радев в Пловдив по повод скандала с "Русофили".

По думи на държавния глава при липса на категорични доказателства ще остане съмнението, че българските институции "са употребени в режисиране на вътрешно-политически сценарий".

Радев настоява за доказателства и че българската външна политика не се е превърнала в заложник, обслужващ интересите на управляващите.

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

На въпрос дали съзира удар срещу себе си заради привикването на разпит и на Живко Георгиев от Стратегическия съвет към президентството, държавният глава заяви, че здравият разум напуска българското политическо пространство и най-вече управляващите.

По негови думи тезата за шпионаж в полза на Русия била толкова абсурдна и нелепа, че дори не подлежала на коментар.

Акцията срещу "Русофили" била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Акцията срещу "Русофили" била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Целта била да се отклони общественото внимание от недипломатичността на ведомството ни

Аз съм избран от 2 млн. българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към тези хора, отсече Радев. Според него безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми у нас и провалът на правителството в приоритети като Шенген, Еврозоната или мониторинговия механизъм се изразявало в паническо търсене на враг.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за шпионаж в полза на чужда държава на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, а бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

Вчера навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

"България, ти вече се опозори. Време е да се опомниш"