Отсега нататък да не би да подлежи на арест всеки, който е учил в Съветския съюз, поне веднъж е бил в Русия и може би знае руски? Това запита в студиото на bTV журналистът от в. "Дума" Велислава Дърева по повод вчерашния арест на бившия главен редактор на в. "Дума" и настоящ секретар на Национално движение "Русофили" Юрий Борисов заради подозрения за шпионаж.

Дърева поясни, че Национално движение "Русофили" е гражданска организация, в която членуват хора с различни политически убеждения от различни политически партии.

Вчера празнувахме победата над фашизма и в същия момент се оказа, че фашизмът се е завърнал в България, коментира тя ситуацията, разиграла се навръх 9 септември.

Арестуван е бивш главен редактор на вестник "Дума"

Арестуван е бивш главен редактор на вестник "Дума"

За разпити са извикани и други членове на движение "Русофили"

От своя страна председателят на Форум България - Русия Светлана Шаренкова отбеляза, че обвинението в шпионаж е много тежко обвинение. Тя подчерта, че за да може един човек да работи в полза на друга държава, той трябва да има достъп до класифицирана информация, каквато една неправителствена организация няма.

Относно хипотезата, че в шпионския скандал е замесено и името на Леонид Решетников, Шаренкова обясни, че председателят на "Русофили" Николай Малинов, който също е задържан, имал връзки с него, но в това нямало нищо нередно, тъй като Решетников нито е под запрещение, нито е извършвал антибългарски действия. "Престъпление ли е да си приятел с руснак?", запита тя.

По думи на Дърева пък Решетников бил "една много претоплена супа".

По отношение на вчерашната акция на ДАНС тя отсече, че това е било "изключително тъпо действие от страна на българските власти". Според нея ставало въпрос за откровена репресия срещу една неправителствена организация.

Трябва или да си много глупав, или много нагъл, за да извършиш подобно действие навръх 9 септември, обобщи Дърева.

От своя страна Шаренкова нарече акцията "кьорфишек". Според нея това било опит да се отклони общественото внимание от "чудовищната и недипломатична" по нейни думи декларация на българското външно министерство относно Русия.

Бившият главен редактор на в. "Дума" е разпитан, нe e арестуван

Бившият главен редактор на в. "Дума" е разпитан, нe e арестуван

По-рано бе съобщено, че е арестуван

Държава, която декларира, че иска да развива дружески отношения с Русия и големи геостратегически проекти, не може да си позволява такъв тон, категорична бе тя.

Дърева пък добави, че всеки, който мълчи пред подобна профашистка декларация на МВнР, е съучастник в подмяната на историята.

Припомняме, дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че позицията на МВнР за ролята на ССР във Втората световна война е безумна и настоя нейните автори да бъдат уволнени.

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

Тази теза привилегировала само някои политически среди у нас