Бившият министър на вътрешните работи и председател на АБВ Румен Петков е коментирал изявлението на Министерството на външните работи (МВнР) на България за изкривеното представяне от страна на Русия за "освобождението" на Европа от нацизма, дело на СССР по време на Втората световна война.

Българският политик нарекъл "безумна" позицията на българското ведомство и подчертал, че в България нямало "никакво съмнение за заслугите на Червената армия в освобождението на Източна Европа".

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

Тази теза привилегировала само някои политически среди у нас

"Всичко, което се случи след 1944 г. в България и 1949 г. в света - всичко беше договорено от страните, които взеха участие: Съветския съюз, САЩ, Великобритания. И това не е решение само на една от тези държави", посочил Румен Петков в интервю за радио "Говорит Москва".

Вчера от МВнР настояха Русия да се откаже от съмнителната историческа теза за "освобождение" на Източна Европа от нацизма, извършено от СССР по време на Втората световна война. От МВнР подчертаха резултата от окупацията на България от Съветския съюз - половин век репресии, деформирано икономическо развитие и изолация на България от процесите в развитите европейски страни.

В Русия обявиха за "неморална" позицията на МВнР, заплашват България

В Русия обявиха за "неморална" позицията на МВнР, заплашват България

Руската имперска наглост няма граници...