Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение по чл. 105* от Наказателния кодекс. Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната. 

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

Това стана ясно на брифинг на службите в МВР. Новината оповести лично главният прокурор Сотир Цацаров.

Брифингът ще бъде изявление и с оглед на националната сигурност и запазване на класифицирана информация няма да се допускат въпроси на журналисти, оповести още в началото главният прокурор.

Акцията срещу "Русофили" била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Акцията срещу "Русофили" била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Целта била да се отклони общественото внимание от недипломатичността на ведомството ни

Прокуратурата е повдигнала обвинение на Николай Малинов затова, че на територията на България се е поставял в услуга на двете организации Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. До тези организации службите стигнали, засичайки трасфери на пари покрай разследване за пране на пари.Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2019 г. На 9 септември на територия на София, Брезник и Перник са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони и документи, които имат отношение към обвиняемия Малинов.

Според събраните доказателства до настоящия момент Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи от Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. Той е следвало да оказва влияние върху политическия живот на страната, създаване на информационна агенция и влиятелен телевизионен канал.

По думите на главния прокурор Сотир Цацаров в хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система са обвързани със схема за изпиране на пари. Веднага след това прокуратурата възложила на ДАНС провеждането на мероприятия по линия на финансовото разузнаване. От събраните данни е станало ясно, че тази схема се използвала за трансфер на финансови средства от хора, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната.

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

"България, ти вече се опозори. Време е да се опомниш"

По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната и представляват опити за целенасочено влияние по отношение на външната политика на България, заяви Цацаров.Двете организации - общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания са със седалище в Руската федерация. Действията по разследването продължават и към настоящия момент.

Заметник-главния прокурор Иван Гешев посочи, че Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите му. Заплащането е извършвано под различни форми, като е било предназначено за него, за притежаваните от него търговски дружества, тяхната дейност, както и за финансиране на различни мероприятия за оказване на влияние върху българската вътрешна политика.

При претърсванията е намерен документ, докладна записка на руски език, изготвена от Малинов относно "необходимата геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме Проект България". Докладната записка е била изготвена с цел информиране на двете организации, каква е ситуацията в България и какви мерки да бъдат взети как да се промени геополитическата ориентация на България, поясни Гешев.

Да сложат белезници и на Борисов, заяде се Румен Петков

Да сложат белезници и на Борисов, заяде се Румен Петков

Покрай скандала "Русофили"

Гешев посочи, че основна цел на тяхната работа е "геополитическа преориентация на основата на православието, славянската култура и традиция". В докладната записка се посочва още, че "отчитайки спецификата на противопоставянето на Запада и Русия и неговия хибриден характер, ние концентрираме своите усилия в 5 основни направления. Те са дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, създаване на собствен телевизионен канал, създаване на влиятелен аналитичен център и създаване на партия, която да позволи постепенно прерастване в масова електорална сила".

От събраните доказателства е станало видно, че според обвиняемия Малинов е следвало да се оказва влияние върху политическия живот на страната по таен начин.

В докладната записка се посочва, че е нужна сериозна техническа поддръжка за осъществяването на сериозен пробив за осъществяването на националното информационно пространство, което е възможно чрез създаването на влиятелен телевизионен канал или информационна агенция. Развитието на политическата партия е трябвало да присъства като непреодолим фактор в българския парламент и да се бори за промяна на геополитическата ориентация на България.

Според обвиняемия Малинов привържениците на тези идеи в България не могат да се справят сами, без подкрепа на руската държава в придобиване на доходоносни отрасли от икономиката на България. Според описаното от Малинов е необходимо създаването на икономическа основа на целите на докладната записка. За да бъде адекватна, Малинов заявил: "ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност по-голяма от половин милиард евро от страна на обвиняемия в България Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев. Тези активи не трябва да попадат в български ръце, защото българската държава ще се намери в тяхното владеене и използване".

Относно контакта с Малофеев, Малинов посочва, че е осъществен по препоръка на генерал Леонин Решетников. Относно Решетников и Малофеев са налице доказателства, че те осъществяват дългогодишна съвместна дейност и участват заедно в различни организации, сред които общество "Двуглав орел", "Тинк танкът Катехун" и благотворителният фонд "Свети Василий Велики".

В докладната записка Малинов заявил, че в периода от януари до март 2015 г. е постигната договореност за прехвърляне на активи, както следва. В областта на телекомуникациите в компанията "Виваком" са взети над 5500 служители, обемът на продажбите надвишава 550 млн. евро, а доходите от дейността за миналата година са в размер на 170 млн. евро.

Във Военно-промишлен комплекс на предприятия "Дунарит" и "Авионанс" Николай Малинов е посочил, че "Дунарит" е втората по производство на боеприпаси, а "Авионанс" е с авторитет в ремонтната дейност. В медийния сектор имало различни телевизионни канали, в които се включвали ТВ 7, Нюз 7 и Супер 7. Телевизионната група е била посочена като четвърто място в България по пазарен дял.

Според докладната записка: "През март миналата година ние придобихме собствеността върху телевизионния канал. След сделката в сградата на телевизията се появи представител на съдебния изпълнител, придружаван повече от 100 полицейски служители. Тяхната цел беше да прекратят излъчването на телевизията, а по време на операцията дойде лично министърът на вътрешните работи. За съжаление не ни се даде да овладеем тази компания, тъй като държавата беше изцяло срещу нас и не позволи регистрацията на новия съсобственик с проруски профил. Към това трябва да се добави, че на нас ни беше отказано получаване на нов телевизионен лиценз от регулатора СЕМ, в разрез със законодателството в България и в разрез с правните норми".

По делото са събрани доказателства, че през 2015 г. контролираното от Малинов дружество е получило финансиране в размер на милиони евро от компанията в Кипър, контролирана от Малофеев с цел финансиране на опитите за овладяване на българските медии. Според оценка на Малинов най-голям потенциал съществува в оглавяване на предприятието "Виваком" чрез съдействието на банката "VTP". Според Малинов от интерес е придобиването на тази компания да стане надеждна основа за финансиране на политически проект, чиято цел е геополитическа преориентация към Русия.

Намерен е и документ при проведените процесуално-следствени действия със заглавие "Придобиване на контрол върху Дунарит от ЕМКО ЕООД". В същия документ се описва схема за сделка между няколко компании, които са контролирани от Цветан Василев и Емилиян Гебрев чрез което Дунарит да стане собственост на последния.

Намерен е и документ на руски език с предложение от Цветан Василев относно "продажба на активи, които влизат в предприятие, създаващи около 9% от БВП на България. В тези активи отново влизат водещи български компании".

Налични са доказателста по делото, които потвърждават тясната свързаност между Малинов, Малофеев и Цветан Василев. Данните касаят провеждани срещи между тях. От събраните доказателства е станало ясно, че Малинов е провеждал среща с тях и им е предоставял информация от конфиденциален характер, получавал задачи и финансови средства. Средствата се използвали за лични цели. За период от 3 години са установени повече от 30 пътувания. По делото е иззето и приобщено като доказателства няколко броя сключени договори между търговско дружество от Малинов и от Решетников. Според сключените договори контролираното от Малинов дружество се задължавало да предоставя информация срещу заплащане относно темите от вътрешната и външната политика на България. Тези договорили съдържали клаузи за поверителност.

В заключение Гешев каза, че за него единствената разделителна линия в българското общество следва да е дали обичаш страната си или не я обичаш, дали си българофил или българофоб. "Аз и тези, които всички стоим пред вас не мразим никого и нищо. Ние обичаме родината си България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони", завърши заместник-главният прокурор.

Припомняме, вчера навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

Самият Юрий Борисов отрече тази сутрин разговорите на Леонид Решетников да са свързани с политика и да са стратегически. Припомняме и че Решетников стана известен у нас най-вече, когато стана ясно за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова и "съгласуването" на кандидатурата на президента Румен Радев.

*Наказателен кодекс, Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години. (2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта.

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Обвиненията били толкова абсурдни, че не подлежали на коментар