България е в правото си да защити своя суверенитет от злонамерено влияние. Такава позиция изрази посолството на САЩ у нас във връзка с разследването за шпионаж в полза на Русия, по което е повдигнато обвинение срещу председателя на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Запознати сме с разследването на българските правоприлагащи органи по предполагаем случай на шпионаж. САЩ изцяло подкрепят усилията на България да защити суверенитета си от злонамерено влияние." - се казва в официално изявление на американското посолство.

Припомняме, по-рано днес беше съобщено, че срещу Малинов е повдигнато обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс (за шпионаж) е му е наложена забрана да напуска страната.

Същевременно от ДАНС е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната на Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания и генерал от КГБ, чието име беше в центъра на друг скандал - за разговори между него и председателката на БСП Корнелия Нинова за договаряне на кандидатурата на Румен Радев като кандидат-президент.

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"