Младите хора да учат, да трупат опит и умения и да се върнат в България, където има нужда от тях и техните знания.

За това призова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която разговаря с българската общност в Москва по време на официалното си посещение в Руската федерация. В срещата участваха български студенти, както и българи, работещи в големи мултинационални компании и водещи международни банки.

Цвета Караянчева отбеляза, че е щастлива да бъде сред нашите сънародници в руската столица, тъй като от девет години председател на българския парламент не е бил в Москва. "След дни ще отбележим 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия, а преди няколко месеца в България тържествено беше чествана 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, което е показателно за дълбоките и традиционно добри връзки между България и Русия", посочи тя.

Цвета Караянчева подчерта, че когато става дума за националните интереси българският парламент се стреми да заема национално отговорни позиции в интерес на държавата и нейните граждани.

"Вие сте нашите посланици в Москва и в Русия, благодарим Ви, че ни представяте достойно както в университетите тук, така и в международните фирми, организации и банки, в които работите", обърна се към българите в Москва председателят на Народното събрание.

Тя посочи, че в България не достига квалифицирана работна ръка, затова правителството поставя образованието като водещ държавен приоритет. Залага се на дуалното образование, защото са ни необходими хора, които от учебните и университетските скамейки да се включат в производството и бизнеса.

"Има място за Вас в България, мили деца!" - обърна се председателят на парламента към младите българи в Москва.

Тя подчерта, че в страната ни вече съществуват много възможности за инвестиции, работи се по магистралите "Струма" и "Хемус", по тунела под Шипка, за да може инвеститорите да стигнат до всички региони на България. Тя коментира, че е важно да се развива инфраструктурно Северна България, което ще позволи да бъдат привлечени инвестиции и да се ускори икономическият растеж както на региона, така на страната ни. "България се развива уверено напред и технологично, и индустриално", посочи председателят на парламента.

Сред въпросите, които представителите на българската общност отправиха към председателя на Народното събрание, бяха такива, свързани с българските национални интереси, развитието на дигитализацията, на строителния сектор, на инфраструктурата и на градската среда.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на официално посещение в Русия. В състава на делегацията са съпредседателите на групата за приятелство България-Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.