ГЕРБ привикаха в парламента председателят на ДАНС Димитър Георгиев и силовия министър Младен Маринов да докладват за шпионския скандал.

Филип Попов поиска в НС да дойде и министър-председателят Бойко Борисов като отговарящ за националната сигурност.

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал
Обновена

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия, смята премиерът

Председателят на парламента Цвета Караянчева обеща да информира привиканите лица.

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

Припомняме, вчера стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за шпионаж в полза на чужда държава на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, а бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

На 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.

Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха политологът Румяна Коларова и социологът Кольо Колев.

Колев определи разследването като "пунта мара" и "шменти капели" и посочи, че само след два месеца цялата "пушилка" ще се е разминала. "Това е медийна бухалка, която се използва изключително за вътрешнополитически цели и частично за външни с оглед взаимоотношенията с Русия и надъхването на част от политическите избиратели".

Да се разследва доколко Румен Радев има отношение към руската намеса на президентските избори у нас през 2016 г. - за това настояват от Атлантическия съвет на България.

По-рано Радев оспори действията на властите по шпионския скандал и заяви, че тезата за шпионаж в полза на Русия била е "абсурдна и нелепа".

Посолството на САЩ у нас заяви, че България е в правото си да защити своя суверенитет от злонамерено влияние. 

Повдигнатото обвинение не е основание да се търси колективна вина от цялото движение и проруски настроените хора в България, коментира бившият директор на ЦСБОП и член на ръководството на движение "Русофили" Тихомир Стойчев.

В същото време Стойчев не отрича, че "мощна държава като Русия, притискана от обстоятелствата, може да се превърне в опасност за България".

"Шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления", обяви на брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова. Червените оценяват случилото се като провокация, не приемат воденето на свидетели с белезници. 

Москва е готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили в България, съобщи председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев.

Решетников вижда русофобски режим в България, в която няма какво да се шпионира

Решетников вижда русофобски режим в България, в която няма какво да се шпионира

"Фашистки действия на българските власти", а политическият елит е под контрола на НАТО, ЕС и САЩ

Припомняме, дипломатическият спор между България и Русия започна на 3 септември, когато от българското Министерство на външните работи заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението бе по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточни, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България.

Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че позицията на МВнР за ролята на СССР във Втората световна война е безумна и настоя нейните автори да бъдат уволнени.

Акцията срещу "Русофили" била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Акцията срещу "Русофили" била кьорфишек заради декларацията на МВнР

Целта била да се отклони общественото внимание от недипломатичността на ведомството ни