Заместник-председателят на Съвета на Дружеството за развитие на руското историческо образование "Двуглав Орел", пенсионираният генерал-лейтенант на Службата за външно разузнаване на Русия Леонид Решетников, коментира в своя Фейсбук и чрез сайта "Царград" задържането в България на лидера на Националното движение "Русофили" Николай Малинов.

По думите му, "българското национално движение "Русофили" не е политическа партия, а се занимава със съхраняване на историческата памет на българския народ. Споменът за ролята на Русия и руския народ за освобождението на българите от османското иго, за възраждането на българската държавност, за общите ни културни, езикови и религиозни корени".

Той обяснява, че "Русофили" се занимават с опазването, реставрацията и създаването на нови исторически паметници, посветени на най-важните събития от нашата обща история. И накрая, разпространението в България на руския език, руската култура, издаването на руски книги. Освен това, главно сами, не за сметка на държавните средства на Русия или България, а чрез доброволни дарения".

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

Относно агресията на българските русофоби, Решетников коментира, че "тук говорим само за политическия елит на България, държава, честно казано, под външен контрол като член на НАТО и Европейския съюз. Влиянието на тези структури, както и пряко на САЩ върху България е много голямо".

Според него, "по-голямата част от обикновените българи все още се застъпват за тясно сътрудничество с Русия, всъщност са русофили, които споделят нашите общи православни ценности и разчитат на исторически събития, които свързват нашите страни и техните народи. И това е много тревожно за западните елити.

"Ето защо борбата срещу проруските настроения в България сега се засили и изрази, включително в опит да се разгроми най-голямата организация, която в хуманитарната сфера активно работи за укрепване и развитие на руско-българските връзки", допълва той.

Във връзка с обвиненият в шпионаж срещу Николай Малинов, Решетников счита, че "няма какво да се шпионира там, има държави, които са много по-важни в това отношение за Русия. Следователно е очевидно, че подобни обвинения са раздути и сега според моята информация не става въпрос за шпионаж, а за разследване на влиянието на Русия върху русофилското движение, доколко тази организация следва инструкциите на друга държава".

"Е, в българската либерална, прозападна преса продължават с истерия, свързана с "шпионаж". И за да бъде това поне някак убедително, те използват името ми, казват, Малинов се сприятелява с генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване, въпреки че аз самият съм пенсиониран повече от 10 години. Всичко това се прави, за да се оправдае по някакъв начин използването на тези, честно казано, идиотски репресивни мерки", обяснява той.

"И забележете: всичко започна с изявление на българското външно министерство, че през 1944 г. СССР не е освободил България, а и довежда сталинистки режим. А днес те се държат абсолютно като режима на Сталин: измислят обвинения в шпионаж и задържат хора, които са им противници, невинни хора", допълва Решетников.

Той продължава и коментира, че "всичко това са връзките във веригата на една антируска кампания, засилена през юни тази година и насочена срещу всички русофилски сили в България. Включително и срещу партия "Атака" на Волен Сидеров, която беше "изритаха" от коалицията, изключена от парламентарната група "Обединени патриоти", която преди това той ръководеше, именно за проруски възгледи".

По отношение на възможни мерки за ефикасно въздействие на политическия елит от страна на Русия в ситуацията, Решетников смята, че "първо, всеки, който се интересува от България, за когото са важни нашите братски отношения и общи интереси, трябва да защитава Николай Малинов, истински приятел на страната ни, който е добре познат в Москва и в Русия като цяло (между другото човек, който е награден с орден за приятелство с указ на президента на Русия Владимир Путин). Необходимо е да се говори против безобразието, което българските власти извършват сега. Трябва да се създаде кампания в защита на русофилското движение срещу действително фашистки действия на българските власти".

"Що се отнася до възможните действия на правителството, те са очевидни. Така че България "хвърли" проекта "Южен поток" и след много кратко време започна да моли Русия да се върне отново към него и да изгради газов хъб в България. Лично за мен е очевидно какво трябва да бъде държавното сътрудничество с русофобския режим, който днес открито подтиска хуманитарната организация Русофили и то по най-диктаторски, тираничен начин", приключва коментара си Леонид Решетников.

Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска атака в България

Малофеев сочи задкулисие и западно разузнаване за русофобска атака в България

"Докато българските сили за сигурност "ловят" русофили, Букурещ и София ускоряват програмите си за модернизиране на армията"