"Не подлагам на съмнение професионализма и компетенциите на прокуратурата и институциите".

Това заяви бившият директор на ЦСБОП и член на ръководството на движение "Русофили" Тихомир Стойчев в предаването "Лице в лице" на bTV.

Вероятно са намерили основание, за да повдигнат обвинение на Николай Малинов по чл. 105 от НК, допълни Стойчев. 

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

Повдигнатото обвинение не е основание да се търси колективна вина от цялото движение и проруски настроените хора в България.

По думите на Стойчев отведеният с белезници на разпит бивш главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов е: "интелигент, който не би си позволил да служи на други, освен българските интереси". Тихомир Стойчев смята, че през последните години се е променило отношението към Русия в България.

"Два сайта в България се опитваха да оцапат едно цяло (обществено) пространство, като включиха и "Русофили" и неправителствени организации, които са свързани със сферата на сигурността като Асоциацията на разузнавачите", заяви Стойчев без да уточнява сайтовете. 

Арестът на Николай Малинов ще удари по резултатите от изборите на ГЕРБ, смята Сидеров

Арестът на Николай Малинов ще удари по резултатите от изборите на ГЕРБ, смята Сидеров

ПГ на "Обединени патриоти" не може да продължи да съществува в този вид, каза Сидеров

"Преглеждал съм внимателно оценките за състоянието на националната сигурност на Република България от 1998 г. насам. Има една негативна еволюция на нашите разбирания към съвременна Русия. Последната голяма оценка, която беше докладът от 2016 г. беше представена и в парламента през 2017 г., и в чието изготвяне бяха вели участие четири служби, се заговори със съвсем друга острота за Русия", заяви Стойчев.

Тогава той е предупредил членовете на движение "Русофили" да внимават в действията си, защото след този доклад те може да бъдат в полезрението на службите.

В същото време Стойчев не отрича, че "мощна държава като Русия, притискана от обстоятелствата, може да се превърне в опасност за България".

Бившият шеф на ЦСБОП не познава председателя на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение "Двуглав орел" Константин Малофеев. С Решетников се виждал на две конференции за православие, каза той и допълни, че не е виждал в движението да се разпределят и пари, дошли от чужбина.

Той е станал член на движението, понеже се вълнува от руската история, а други членове харесват руска музика и приказки, някой пък виждат в Русия балансиращ фактор в съвременния свят.

"Не мога да изключа, нито да потвърдя", че сме били използвани като параван за шпионска дейност, заяви Тихомир Стойчев. 

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Обвиненията били толкова абсурдни, че не подлежали на коментар

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала обвинение за шпионаж в полза на чужда държава на председателя на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, а бившият директор на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

Вчера навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, чебившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел.