"Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес се движи и ще се движи на база следствието, което тече". Така премиерът Бойко Борисов коментира на заседанието на Министерския съвет шпионския скандал с председателя на сдружение "Русофили" Николай Малинов. 

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

Опитват се да поставят на една плоскост отношенията ни с Русия. Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето Външно министерство реагира, както например в Унгария, каза Борисов. 

Премиерът не вижда никакво основание да се свързват едното и другото, но когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс, нашите служби работят в парньорство с други служби

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

Борисов представи своето благоразположение към обществените прояви на русофилите. "Нещо повече - с кмета на Казанлък сме участвали на язовир "Копринка" в мероприятията на русофили, а Красимир Велчев е председател на Комисията за българо-руско сътрудничество в парламента, припомни премиерът.

Той посочи, че всеки има право да развива своята дейност в неправителствени организации. Едните подкрепят религията, други културата. Едни обичат Русия, други - САЩ, трети - Европа, но нашата геостратегическа ориентация, подкрепена от всички партии още преди ГЕРБ да го има, и която сме приели - пътят Европейския съюз и НАТО, каза премиерът. 

Нинова няма представа кой на кого какви телефони е раздавал

Нинова няма представа кой на кого какви телефони е раздавал

Тя бе лаконична по повод шпионския скандал

"Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия самолет Ф-16, а не тези Грипени, сигурно нямаше изобщо да се занимавам", свърза премиерът шпионския скандал със закупуването на американските изтребители.

Той припомни, че идеята за Ф-16 била и на военния министър, тъй като тези самолети отговаряли на нуждите на българската армия.

Борисов увери, че нито едно перо и направление, в което работят министрите от настоящия кабинет, не е по-слабо от предишни години, за да може да се каже: "тотален провал на правителството".

"В кое", запита Борисов и продължи - при положение, че всяка година вдигаме заплатите, в образованието се направи много, МВР разкрива всички убийства, борбата с контрабандата, корупцията и във всяка една друга сфераНикога тази държава не е имала по-голям брутен вътрешен продукт. Как да кажеш, че държавата се е провалила, като всеки ден откриваме най-различни инвестиции, ядоса се премиерът.

"Ние имаме по-голям износ от България към Германия, отколкото обратното. Това, че най-голямата компания в Европа ни остави последни с Турция да се съревноваваме, което още не е приключило", каза Борисов.

Над 240 завода има в автомобилната индустрия и в страната имаме рекордно ниска безработица. А като дойде петък, магистралите отесняват и всички отиват на почивки. "Това е факт, телевизиите го дават. Отесняха магистралите", коментира Борисов.

Той посочи, че няма нищо против хората, които обичат Русия. Аз съм бил в Кремъл, и в Белия дом на камина, а има хора, които не са били нито на едното, нито на другото място, каза Борисов.

Така, че ако някой си е правил срещи, си е негова работа. В това не се бъркаме и за това, че има събори и се пеят песни, е тяхно право... Но за това, че работим по различни хора и процеси, ви давам пример - така беше с Майкъл Чорни и с други. Службите работят срещу голям телеком и влиянията в страна, а не срещу Русия и хората, които я харесват. Това си е тяхно право, завърши премиерът.

Дори имало проамерикански бивши шефове на служби, които казвали, че едва ли не това било дейност да им вземем електората и се поставят в услуга на този кръг от руската пропаганда, че България "видите ли, еди какво си". 

Припомняме, 9 септември стана ясно, че бившият главен редактор на в. Дума" Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел, а председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за дейност в полза на чужда държава.

По време на брифинг на службите стана ясно, че разследването е започнало от подозрения за пране на пари. Вчера бе обявено и че на Леонид Решетников, бивш председател на Руския институт за стратегически изследвания, се налага забрана да влиза в страната за срок от десет години. Решетников стана особено известен у нас, когато се разбра за срещата му с лидера на БСП Корнелия Нинова по повод съгласуване на номинацията на Румен Радев през 2016 г.

Коментарите на настоящия скандал с "Русофили" обвързаха действията на службите с предстоящите в страната местни избори.

Премиерът Борисов коментира в началото на заседанието на Министерски съвет, след като депутатите поискаха изслушване в парламента на него, вътрешния министър, шефа на ДАНС и главния прокурор. 

С коментар преди това се включи и президентът Румен Радев, който поиска неоспорими факти.

Нинова няма представа кой на кого какви телефони е раздавал

Нинова няма представа кой на кого какви телефони е раздавал

Тя бе лаконична по повод шпионския скандал