Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха политологът Румяна Коларова и социологът Кольо Колев.

Румяна Коларова задава въпроса обаче защо сега, през 2019 година, а не през 2015 г. - годината, за която е обвинението по първоначални данни. Един от вариантите е тогава управляващите да са били сигурни в победата си на изборите и да не са си направили труда. Остава обаче въпроса за политическата употреба на службите за сигурност - тема, която Румяна Коралова не разви в студиото на Нова телевизия. "Сега обаче става дума за един момент, когато изборите са непредвидими за всички участници и вече ти е важно", каза Румяна Коларова.

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

"Мисля, че част от моите колеги използваха много точно понятие, което се нарича "рубладжии". Влиянието на Русия в България, особено в такива критични моменти, е минавало през хора, които имат етикета "рубладжии". Ако въобще се тръгва към удар към "рубладжиите" е направена само първата стъпка. Истината е, че има такива хора в България. Може да се каже, че по този начин се управлява България. Инструментът на руснаците в България винаги са били "рубладжиите"", каза Коларова.

На това социологът Кольо Колев противопостави "доларджиите", които са равностойни според него. "Няма никакво значение дали е "Америка за България" или "Русия за България", отсече Кольо Колев.

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

"България, ти вече се опозори. Време е да се опомниш"

Той е категоричен, че обвиненията в шпионаж към Николай Малинов са част от предизборната надпревара - "продължение на изборната порнография, която вече придобива и външнополитически привкус." Колев заяви, че се е надявал да не наблюдава това чак, но за съжаление се е случило. Той определи разследването като "пунта мара" и "шменти капели" и посочи, че само след два месеца цялата "пушилка" ще се е разминала.

"В случая обаче шумът, който се вдига, е един показен шум. Това е опит на властта да направи реверанс към традиционното дясно във връзка с местните избори. Те прерастват не в нормални избори, а вече залогът е доста по-голям - става въпрос за властта като цяло", подчерта Колев.

Юрий Борисов няма нужда от адвокат

Юрий Борисов няма нужда от адвокат

Това е опит за сплашване, политическо

Той посочи и проблематичен момент - че човек, арестуван за шпионаж, е пуснат под гаранция, а човекът, който, според прокуратурата, е свидетел, е закопчан с белезници, в дома му е извършено претърсване, иззети са му компютър, телефон и т.н. "Това е вън от всякакви правни норми", коментира той.

"След един месец от тази пушилка няма да остане нищо. Това е медийна бухалка, която се използва изключително за вътрешнополитически цели и частично за външни с оглед взаимоотношенията с Русия и надъхването на част от политическите избиратели, които имат негативно отношение към Русия", каза още Кольо Колев.

Решетников вижда русофобски режим в България, в която няма какво да се шпионира

Решетников вижда русофобски режим в България, в която няма какво да се шпионира

"Фашистки действия на българските власти", а политическият елит е под контрола на НАТО, ЕС и САЩ

И Румяна Коларова, и Кольо Колев са на единното мнение, че реално има шпионаж от страна на големите външни сили - и Русия, и САЩ, и Турция, и други имат свои хора в България. Коларова заяви, че от страна на Русия това се наблюдава особено силно в бившите съветски републики, но заяви, че трябва да има доказателства за финансиране на политически проект от чужда държава. Такъв проект има и това се знае - проектът Бареков, който се провали, напомни Румяна Коларова.

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Радев за тезата за шпионаж: Управляващите панически търсят враг

Обвиненията били толкова абсурдни, че не подлежали на коментар