"В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколко стотин и техните имена се знаят.".

Това заяви бившият външен министър Соломон Паси пред bTV. По думите му, България е могла по време на скандала с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон да изгони един-двама от тях, но не го е направила.

Повод за изказването на Паси бе обвинението за престъпление срещу републиката, което получи председателят на национално движение "Русофили" Николай Малинов. 

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България
Обновена

Николай Малинов с обвинение, Решетников със забрана да влиза в България

По разследването "Русофили"

"Аз имам много по-високо мнение за руското разузнаване. То едва ли може да наеме шпиони, които да дойдат в bTV да обясняват, че не са шпиони", допълни бившият ни външен министър.

"Ако аз съм човек на отмъщението, в момента ще ръкопляскам на това, което се случва. През 2005 г. същият този "русофилски кръг" ме обвини в шпионаж в полза на Израел заради това, че като външен министър бях премахнал възможността Русия да има достъп до тайните на МВнР", допълни Соломон Паси.

Според него в България няма русофили. Обяснението му е къде българите предпочитат да изпращат децата си да учат. "Справка сочи, че в Русия има няколко стотин деца, които учат там. В цяла Европа са няколко десетки хиляди", аргументира се Паси. 

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

По думите му в момента най-голямата опасност за Запада е руската пропаганда, която е много по-ефективна, мащабна и агресивна от когато и да било досега.

"Руската пропаганда атакува умовете и сърцата на младите хора", допълни Соломон Паси. 

Припомняме, навръх 9 септември електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването. 

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал
Обновена

Борисов нямал никаква роля в шпионския скандал

Опитват се да се поставят на една плоскост отношенията ни с Русия, смята премиерът

Преди това имаше спор между България и Русия от вторник, 3 септември, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков заяви, че позицията на МВнР за ролята на ССР във Втората световна война е безумна и настоя нейните автори да бъдат уволнени.

Паси отново иска бази с ядрено оръжие в България и на Балканите

Паси отново иска бази с ядрено оръжие в България и на Балканите

А НАТО да се стреми към глобално влияние