Отровеният с новичок бивш руски шпионин Сергей Скрипал първоначално не е вярвал, че руското правителство ще се опита да го убие, въпреки че е продавал тайни на МИ-6.

Британските служби идентифицирали трети руски разузнавач по случая „Скрипал”

Британските служби идентифицирали трети руски разузнавач по случая „Скрипал”

Третият руски агент е провел разузнавателна мисия

Това става ясно от нова книга на журналиста от Би Би Си Марк Ърбън, пише "Гардиън".

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха на косъм от смъртта след отравяне с новичок през март в английския град Солсбъри. Великобритания обвинява Русия, че се е опитал да ги ликвидира.

В книгата Ърбън пише, че след пет седмици в кома Скрипал имал "затруднения психологически да се приспособи". Авторът отбелязва, че в началото Скрипал не е можел да приеме, че е бил мишена на "заговор за убийство" от страна на Кремъл.

Книгата The Skripal Files е издадена тази седмица. В нея авторът си спомня серия от срещи със Скрипал през лятото на 2017 г., когато руският шпионин е живеел спокойно и безопасно в къща в Солсбъри, която е била закупена от МИ-6.

Русия се подиграва на британците, разкрили заподозрения за Скрипал

Русия се подиграва на британците, разкрили заподозрения за Скрипал

"Няма доказателства"

Според Ърбън Скрипал му е казал, че не е склонен да бъде цитиран директно, като е обяснил: "Виждате, страхуваме се от Путин". Сергей Скрипал не е вярвал, че лично той е под заплаха, но е поискал да се избягват публични коментари, за да може Юлия Скрипал и дъщеря му Саша да го навестят от Москва.

Заподозрените за случая „Скрипал” били задържани в Холандия по-рано тази година

Заподозрените за случая „Скрипал” били задържани в Холандия по-рано тази година

Александър Петров и Руслан Боширов са били задържани в Холандия по-рано тази година

Авторът на книгата е установил, че през по-голямата част от ежедневието си Скрипал е гледал руския Първи канал - прокремълска държавна телевизия. Той приемал "кремълската позиция по много въпроси", пише журналистът, "дори и когато е живеел в закупената от МИ-6 къща", особено за отношенията между Москва и Украйна.

Британците издирват още двама за отравянето на Скрипал, единият е "Д-р Новичок"

Британците издирват още двама за отравянето на Скрипал, единият е "Д-р Новичок"

Петров и Боширов се срещали с тях

Бившият парашутист подкрепял анексирането на Крим и наричал пренебрежително украинците  "просто овце, които се нуждаят от добър пастир". Той също така отказвал да повярва, че руски войници са навлезли в Украйна, отбелязвайки, че ако е истина, те бързо ще достигнат столицата Киев.

В книгата обаче не се отговаря на ключовия въпрос защо разузнаването на Русия се е опитало да го убие малко преди президентските избори.

Ърбън пише още, че Скрипал е предоставил информация на западните разузнавателни агенции след преместването си на Острова през 2010 г. и след размяна на агенти. Той пътувал до САЩ през 2011 г., до Чехия през 2012 г. и до Естония. През лятото на 2017 г. прекарал една седмица в Швейцария, където предоставил информация на разузнаването, отбелязва авторът на книгата.

От тези посещения не става ясно защо Москва би се опитала да го убие с новичок.

Има нови подробности за кариерата на Скрипал като британски актив. През 1996 г. британски разузнавач успял да вербува руския агент. Тогава Скрипал е бил в дипломатическата мисия на Русия в Мадрид. Преди това е служил в Малта и е бил агент на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия в Испания.

За 3000 долара Скрипал предал подробности за организацията и командната структура на ГРУ. Това е продължило до привикването му в Москва. Там не се е срещал с британски шпиони, но Скрипал разкривал чувствителна информация в книга с невидимо мастило. Съпругата му Людмила посетила Испания и предоставила книгата на британския агент от МИ-6. Скрипал бил разкрит от къртица в испанското разузнаване. Арестуван е през 2004 г.

Междувременно руското външно министерство коментира, че Великобритания използва случая със Скрипал като инструмент за оказване на натиск върху Русия.