Москва се подигра на информацията на уважавана разследваща британска група, която твърди, че един от заподозрените за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал е бил отрупван с много почести полковник от руското военно разузнаване (ГРУ), съобщава "Франс прес".

Bellingcat, въпросната британска разследваща група, обяви снощи, че истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чепига, който е полковник от руското военно разузнаване, и че е бил удостоен с най-високото отличие на страната "Герой на Русия".

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли информацията, изтъквайки, че тя е била публикувана сега, за да съвпадне с обръщението на британския премиер Тереза Мей пред Съвета за сигурност на ООН.

"Няма доказателства - така че те продължават информационната си кампания, чиято главна задача е да отклони вниманието от основния въпрос: КАКВО СЕ СЛУЧИ В СОЛСБЪРИ?", написа Захарова в профила си във "Фейсбук".

"Въпросът остава: кога ще бъдат предоставени каквито и да било доказателства за участието на който и да било в отравянето в Солсбъри, както го нарича Лондон?", запита тя.

"Русия само и единствено се стреми да обърква чрез отчаяни измислици", иронизира Захарова. 

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Полковник от ГРУ на Русия - истинската самоличност на "туриста" от Солсбъри

Истинското име на Руслан Боширов е Анатолий Чепига

Говорейки вчера, Тереза Мей нападна Москва заради отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия с новичок, нервнопаралитично вещество, създадено по времето на СССР.

Според Bellingcat 39-годишният Чепига се е дипломирал във Военната академия на Далечния изток в град Благовешченск, която е едно от водещите учебни заведения за морски командоси и специални сили в страната.

Той се е бил в Чечения и вероятно в Украйна и е бил удостоен с орден "Герой на Русия" през 2014 г. за "провеждането на мироопазваща мисия", като вероятно се има предвид конфликтът в Източна Украйна.

Bellingcat посочва, че е "много вероятно" руският президент Владимир Путин да познава Чепига, защото той лично му е връчил тези отличия.

Цитирайки бивш служител на руското военно разузнаване Bellingcat изтъква, че е много изненадващо, че толкова високопоставен офицер, който е с ранг полковник, е бил изпратен да отрови Скрипал в Солсбъри.

Това "би означавало, че работата е била наредена от най-високо ниво", цитира британската разследваща група източника си.

Този месец Путин заяви, че двамата мъже, заподозрени от Великобритания за отравянето на семейство Скрипал, са били "цивилни".

В интервю за руската държавна телевизия RT Руслан Боширов и Александър Петров заявиха, че са ходили в Солсбъри като туристи, предизвиквайки подигравки в Русия и в чужбина.

Някои наблюдатели спекулираха, че двамата агенти от ГРУ са били "хвърлени под автобуса" от техните началници, защото се провалиха в мисията си.