Руснакът, обвинен за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март, е служител на руското военно разузнаване (ГРУ), който е получил орден от руския президент Владимир Путин. Това разкри британският разследващ сайт Bellingcat.

След опита за отравяне с нервнопаралитичното вещество новичок, британските разследващи идентифицираха единия от двамата заподозрени като Руслан Боширов.

Путин твърдеше, че Боширов е цивилен, а по руската държавна телевизия RT самият той твърдеше, че е посетил Солсбъри като турист, за да разгледа местните забележителности.

Заподозрените за атаката срещу Скрипал руснаци ходили на туризъм в Солсбъри

Заподозрените за атаката срещу Скрипал руснаци ходили на туризъм в Солсбъри

Потвърдиха, че изнесените имена са истинските им

Според Bellingcat Боширов всъщност е полковник от руското военно разузнаване, като истинското му име Анатолий Чепига.

Той е служил в Чечения и Украйна и е бил удостоен с орден "Герой на Руската федерация" през 2014 г.

Британските власти не са коментирали разкритията на разследващия сайт, но БиБиСи е разбрало, че няма спор относно самоличността на Чепига.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли твърденията на Bellingcat, като обяви, че нямало доказателства.

Сергей Скрипал, който е предавал класифицирана информация на британската разузнавателна служба МИ-6, и дъщеря му Юлия бяха отровени с новичок на 4 март. Двамата оцеляха, но Доун Стърджис, местна англичанка от близкото градче Еймсбъри, която няма връзка с нападението срещу Скрипал, почина през юли, след като беше изложена на същото бойно отровно вещество.

Смята се, че Чепига е пътувал до Великобритания с фалшив паспорт заедно с друг руснак, който е използвал името Александър Петров.

Великобритания продължава да смята Петров и Боширов за агенти на ГРУ

Великобритания продължава да смята Петров и Боширов за агенти на ГРУ

Въпреки техните изявления за противното

39-годишният Чепига е бил обучаван в една от елитните академии на Русия и е служил в специална военна част под командването на ГРУ.

Той е спечелил повече от 20 военни награди за службата си. Смята се, че е бил прехвърлен в Москва около 2009 г., където му е била дадена фалшива самоличност като Руслан Боширов. Той е работил под прикритие през последните девет години.

През декември 2014 г. е бил удостоен с орден "Герой на Руската федерация". Орденът, връчен на тайна церемония, обикновено се връчва от руския президент.

Русия се подиграва на британците, разкрили заподозрения за Скрипал

Русия се подиграва на британците, разкрили заподозрения за Скрипал

"Няма доказателства"

Този орден се връчва на шепа хора всяка година. Времето на връчването на ордена (2014 г.) предполага, че е заради операции на Чепига в Украйна.

Той и "Александър Петров" са пристигнали на 2 март на лондонското летище "Гетуик" от Москва и са посетили Солсбъри в два последователни дни, включително 4 март, деня на отравянето на Скрипал.

Двамата мъже са се върнали в Москва в същия ден. И за двамата са издадени европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол.

Нападението срещу семейство Скрипал е било одобрено от руската държава, като британският премиер Тереза Мей държи лично отговорен Владимир Путин.