Александър Петров и Руслан Боширов обявиха в интервю за руската държавна англоезична телевизия RT, че това са техните истински имена и че двамата са ходили като туристи в английския град Солсбъри през март, когато беше извършено нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Те потвърждават, че те са заснетите на снимките, разпространени от британските власти, но отричат да са агенти от руските специални служби и че имат нещо общо с отравянето на Скрипал.

Те били ходили в Солсбъри по съвет на приятел и останали там само в рамките на един час. Сега обаче се страхували да излязат извън Русия заради европейската заповед за арест и издадената Червена бюлетина от Интерпол за техния арест, издадени по искане на Великобритания. 

Путин обяви: Обвинените двама руснаци по случая "Скрипал" са цивилни

Путин обяви: Обвинените двама руснаци по случая "Скрипал" са цивилни

Двамата не били престъпници

"Ние пристигнахме в Солсбъри на 3 март... Разбира се, ние ходихме там, за да видим Стоунхендж, Стария Сарум, но не можахме да го направим, защото имаше киша навсякъде. Градът беше покрит от тази киша. Намокрихме се, качихме се на най-близкия влак и се върнахме в Лондон... Не останахме повече от час в Солсбъри", твърдят двамата.

На следващия ден обаче - 4 март (когато беше извършено нападението) - те се върнали в Солсбъри, защото в Лондон всичко се било разтопило и времето било много хубаво. "Отидохме там отново, за да видим Стария Сарум и катедралата, като решихме да го свършим на 4 март", посочи Петров, но отрича да са носили новичок със себе си.   

Двамата споделиха в интервюто, че се страхували за живота си и искат извинение от британските власти. 

През миналата седмица британските власти повдигнаха обвинения срещу Петров и Боширов като извършители на атаката с нервнопаралитично вещество срещу семейство Скрипал, като според британците те са служители на руското военно разузнаване (ГРУ). Освен това британският премиер Тереза Мей обвини ГРУ за организирането на отравянето, като то било действало по заповед от висшето държавно ръководство в Кремъл.

Съвършено ясно е, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, обяви Тереза Мей

Съвършено ясно е, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, обяви Тереза Мей

Великобритания няма да иска от Русия екстрадирането на двамата руснаци

Според британските власти Петров и Боширов, които са пътували с валидни руски паспорти, са пристигнали в Лондон от Москва два дни преди опита за покушение. Британските власти обявиха, че Александър Петров и Руслан Боширов са псевдоними

Британската полиция публикува снимка на флакон от парфюм, в който е било сложено бойното отровно вещество новичок, с което е извършено нападението и което двамата са намазали на дръжката на бравата на входната врата на къщата, където живеят семейство Скрипал.

Руският президент Владимир Путин не е разговарял с Петров и Боширов, уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, добавяйки, че руските власти не са предприели никакви действия срещу двамата.

Русия се "озъби" на Тереза Мей

Русия се "озъби" на Тереза Мей

Изявлението ѝ по случая "Скрипал" било неприемливо