Британският премиер Тереза Мей беше категорична, че руската държава стои зад отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия по-рано тази година в английския град Солсбъри, като заяви, че се надява международната общност "сега ясно да види отговорността, която лежи на плещите на Русия и ще действа по съответния начин", съобщават британските медии.

Говорейки в британския парламент малко след разкритието, че двамата заподозрени, обвинени в заговор за убийството на Скрипал, са служители на руското военно разузнаване, Тереза Мей каза пред депутатите, че иска Москва да действа като "отговорен член на международната общност" и да отговаря за действията на руското военно разузнаване (ГРУ).

Британската прокуратура обвини двама руснаци за отравянето на Скрипал

Британската прокуратура обвини двама руснаци за отравянето на Скрипал

За Александър Петров и Руслан Боширов е издадена заповед за арест

По-рано днес британски прокурори повдигнаха обвинения на двама руснаци за заговор за убийството на Скрипал със смъртоносното нервнопаралитично вещество новичок.

Тереза Мей допълни, че Обединеното кралство няма да изпраща на Москва официално искане за арестуването и екстрадицията на двамата обвинени руснаци Александър Петров и Руслан Боширов, тъй като това не е обичайна практика със страните, чиято конституция забранява да екстрадират свои граждани.

Британският премиер отбелязала обаче, че са били издадени европейска заповед за арест и Червена бюлетина от Интерпол за двамата руснаци, които според британските власти са офицери от ГРУ. В случай, че напуснат Русия, те ще бъдат арестувани, добави тя.

Бившият външен министър Борис Джонсън коментира в парламента, че "отвратителното" поведение на Русия трябва да бъде осъдено от международната общност, а от Шотландската национална партия допълниха, че нападението срещу Скрипал е "незаконно използване на сила" на британска територия от страна на руската държава.

Нищо не говорят на Русия имената на мъжете, обвинени за Скрипал
Обновена

Нищо не говорят на Русия имената на мъжете, обвинени за Скрипал

Захарова призова британците да спрат с манипулациите и да минат към практическо сътрудничество