Британската прокуратура повдигна обвинения на двама руснаци заради отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри.

Това са руснаците Александър Петров и Руслан Боширов. Те са на по около 40 години и са пътували с руски паспорти под фалшива самоличност, съобщи Ройтерс.

Издадена е европейска заповед за арест. На този етап въпросът за тяхната екстрадиция не е поставян.

Sunday Mirror: Две групи руски килъри са извършили покушението срещу Скрипал

Sunday Mirror: Две групи руски килъри са извършили покушението срещу Скрипал

Някъде може да е изхвърлен втори съд…

Има достатъчно доказателства за съпричастността на двамата руснаци към покушението върху живота на Скрипал и опита за отравянето в Солсбъри.

Представителят на прокуратурата Сю Хеминг поясни, че нямат намерение да се обръщат към Русия с молба за екстрадицията на двамата руски граждани, доколкото руската конституция не позволява това.

Руските граждани са обвинени по четири члена, включително за опит за убийство на Скрипал, баща и дъщеря, и на полицая Ник Бейли. Останалите обвинения са за сговор с цел убийство, намерение да се нанесат тежки телесни увреждания и използване и държане на новичок - нервнопаралитично вещество - в противоречие със закона за химическите оръжия.

Както се отбелязва в съобщението на полицията, на 2 март двамата руснаци са пристигнали в Лондон от Москва и са отседнали в хотела City Stay. На следващия ден са се разходили до Солсбъри и са се върнали в Лондон същия ден вечерта.

На 4-ти март заподозрените отново са изминали този маршрут, като са попаднали и на запис на камерите за наблюдение около дома на Сергей Скрипал. Отново са се върнали вечерта в Лондон и за отпътували за Москва.

Британската полиция знае кого търси за новичока и Скрипал

Британската полиция знае кого търси за новичока и Скрипал

Британски следователи вярват че извършителите са руснаци

Припомняме, бившият разузнавач и полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити на 4 март в центъра на град Солсбъри в безпомощно състояние. Експертизите установиха, че те са били отровени с разработеното в Русия нервно-паралитично вещество "новичок". След продължителен престой в болница и лечение и двамата бяха изписани в относително добро здравословно състояние, но продължават да се намират под наблюдението на специалисти.

Отравянето на Скрипал доведе до сериозно обостряне на отношенията между Британия и Русия. Лично британският премиер Тереза Мей поиска от Москва да даде обяснения за произшествието. Кремъл отхвърли всякакви искания и обвинения спрямо себе си, като и лансира тезата, че "новичокът" е произведен от самата Великобритания. Москва обвини Лондон, че забранява достъпа й до Скрипал.

Последва дипломатическа криза, след като Лондон изгони 23 руски дипломата, а десетки страни от ЕС и извън ЕС я подкрепиха с подобна стъпка.

Последва втори инцидент с новичок - на 30 юни в град Еймсбъри, близо до Солсбъри, двойка мъж и жена също бяха натровени. Жената почина в болница, а мъжът след лечение оцеля.

Сергей Скрипал излезе от болница

Сергей Скрипал излезе от болница

Юлия Скрипал напусна болницата преди малко повече от месец

Според експертизата на лабораторията в "Порт Даун" използваното в Солсбъри и Еймсбъри вещество е еднакво - новичок. Разследването на втория инцидент обаче предполага, че отравянето на двамата британски граждани е станало по-скоро случайно, за разлика от първото - на бившия руски шпионин и дъщеря му.

Путин не вярва, че Скрипал е отровен с новичок

Путин не вярва, че Скрипал е отровен с новичок

В противен случай би загинал

News.bg припомня случаят около смъртта на бившия шпионин на КГБ Александър Литвиненко.

Литвиненко почина на 23 ноември 2006 годинав Университетска болница в Лондон на 43-годишна възраст, три седмици след като пил зелен чай, примесен с полоний-210 в луксозния лондонски хотел "Милениум", и малко след като получи британско гражданство.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко е отровен по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой.

На няколко пъти напрежението в отношенията между Лондон и Москва ескалираха драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон.

В началото на 2016 година Великобритания обвини Русия за убийството на Литвиненко и по-директно - президентът Владимир Путин. Москва определи това като "виц".

Русия отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.

Нищо не говорят на Русия имената на мъжете, обвинени за Скрипал
Обновена

Нищо не говорят на Русия имената на мъжете, обвинени за Скрипал

Захарова призова британците да спрат с манипулациите и да минат към практическо сътрудничество