Бившият руски шпионин Сергей Скрипал е в критично състояние след като е бил изложен на неизвестно засега вещество, предаде BBC. 

Намерен е в безсъзнание на пейка в Салисбъри. С него в болница е постъпила и 33-годишна жена. 

Двамата нямат видими наранявания. 

Първоначалното съобщение на болницата бе лаконично и по-късно бе разкрита самоличността на Скрипал. 

Мъжът е 66-годишен, пенсионран полковник от руското разузнаване. 

Скрипал е осъден през 2006 година на 13 години затвор в Русия за шпионаж в полза на Великобритания. Обвинен е, че е работил за МИ-6. 

През 2010 година е получил убежище във Великобритания. 

Припомняме, през ноември 2006 г. бившият подполковник от ФСБ, служил в КГБ Александър Литвиненко почина в болница в Лондон след отравяне с полоний-210.

Литвиненко стана известен след като публично отправя обвинения, че руските служби организират отстраняването на руския милиардер Борис Березовски.

През 2000 г., Литвиненко нелегално емигрира от Русия в Обединенотото кралство, където получава политическо убежище и гражданство. Тогава издава книгите Взривяване на Русия: Терор отвътре и ЛПГ — Лубянската престъпна групировка, в които описва идването на власт на Путин като държавен преврат, организиран от ФСБ.

Полоний-210 е елемент реално може да бъде получен само от тесен списък хора в страна със значима ядрена програма.

И в момента Великобритания, след дългогодишно разследване, води процес за убийството на Александър Литвиненко, в който обвиняеми са Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, същ служители на руските служби. Реално обаче, според Лондон, зад тях стои държавната машина на Русия.

Полицията определи неговата смърт като "ядрена атака по улиците на Лондон".

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Лондон обвини Путин за убийството на Литвиненко

Администрацията в Кремъл има мотиви